Nederlandse banken: `Internetsites zijn veilig'

Bij de twee Nederlandse banken met de meeste particuliere rekeninghouders, Postbank en Rabobank, is nog nooit een inbraakpoging op de Internetsite gelukt. Dat zeggen woordvoerders van beide banken in reactie op het nieuws over een Internetinbraak bij de Belgische Generale Bank, onderdeel van het Nederlands-Belgische Fortis.

De Internetpagina's van de Nederlandse banken zijn volgens woordvoerders goed beveiligd. ,,De kans dat een hacker bij ons inbreekt, is zeer klein'', zegt een woordvoerder van de Rabobank. ,,Als er toch iets fout gaat, draait de Rabobank overigens op voor de kosten.''

Rop Gonggrijp van het Amsterdamse computerbeveiligingsbedrijf ITSX vindt dat de Nederlandse banken hun Internetsites over het algemeen redelijk beveiligd hebben. Gonggrijp was in het verleden zeer succesvol actief als hacker en test nu in opdracht de beveiliging van bedrijven. Volgens Gonggrijp kan de inbraak minder spectaculair zijn dan op het eerste gezicht leek. ,,Meestal weegt de moeite van het inbreken niet op tegen wat je erdoor kunt krijgen.''

Donderdag werd bekend dat een computerhacker bij de Generale Bank via de Internetsite toegang had tot persoonlijke gegevens van cliënten. De 24-jarige Frans Devaere uit Lovendegem in de buurt van Gent heeft volgens de Vlaamse televisie gistermiddag tegenover de justitie in Gent bekend dat hij als ReDaTtAcK verantwoordelijk is voor de inbraak. (Belga, ANP)