`Nandrolon zorgt voor toename van rechtszaken'

Dokter Arne Ljungqvist, voorzitter van de medische commissie van de internationale atletiekfederatie IAAF, houdt rekening met juridische problemen naar aanleiding van dopingzaken met het verboden middel nandrolon. Dat heeft de Zweed gisteren in Sevilla verklaard. Ljungqvist voorspelt dat betrapte atleten hun straf bij de rechtbank zullen aanvechten als blijkt dat ze niet wisten dat een bepaald voedingssupplement het verboden middel bevatte. ,,Hoe meer ik er over hoor, hoe meer ik in dat verhaal ga geloven.''

De lijst van sporters die het spierversterkende nandrolon hebben gebruikt wordt alsmaar langer. Na de voor Nederland uitkomende sprinter Troy Douglas zijn gisteren bij de Arabische Spelen opnieuw twee atleten betrapt, beiden van Marokkaanse afkomst. Alle betrokken atleten hebben verrast gereageerd. ,,Het probleem zou kunnen zijn dat ze iets hebben ingenomen zonder dat ze precies wisten wat er inzat. Mogelijk was dat niet goed aangegeven'', aldus Ljungqvist. Hij sluit dan ook niet uit dat er bij de WK die vandaag in Sevilla beginnen, nog meer atleten op het gebruik van nandrolon zullen worden betrapt. Voor de IAAF is het ontdekken van verboden stoffen in de urine voldoende om een atleet te straffen. De federatie houdt geen rekening met de omstandigheden waaronder dat is gebeurd.

Ljungqvist had gisteren in Sevilla een bijeenkomst over doping met een hoge afvaardiging van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij drong erop aan haast te maken met de vorming van een nieuw agentschap voor dopingcontroles. Het IOC heeft daarvoor 25 miljoen dollar beschikbaar gesteld. IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch, die gisteravond de WK-openingsceremonie bijwoonde, heeft de IAAF gefeliciteerd met het gevoerde dopingbeleid. De Spanjaard noemde de atletiekfederatie een voorbeeld voor andere bonden. ,,De IAAF bestrijdt doping met feiten en niet met woorden'', aldus Samaranch.