Marion Jones aast op atletiekrecord Blankers-Koen

Atlete Marion Jones heeft bij de wereldkampioenschappen een belangrijke concurrente minder in haar jacht op het record van vier gouden medailles. Verspringster Heike Drechsler zegde gisteren wegens een blessure af voor het toernooi dat vandaag in Sevilla begint. De Duitse veterane versloeg Jones dit jaar bij een wedstrijd in Linz. ,,Verspringen is mijn zwakke punt'', verklaarde de 26-jarige Amerikaanse. In de andere onderdelen, 100 en 200 meter en een estafette, heeft ze weinig te vrezen van de concurrentie.

Jones heeft goed begrepen dat vooral in de Verenigde Staten, waar sporten als basketbal, honkbal en American football bijna alle aandacht opslokken, een hele bijzondere prestatie nodig is om op te vallen als atlete. Daarom wil ze iets doen wat nog nooit iemand heeft gedaan. En dat is vier keer goud winnen bij de WK, volgend jaar gevolgd door vijf titels bij de Olympische Spelen. In dat laatste geval zal ze Fanny Blankers-Koen met haar vier eerste plaatsen van Londen '48 overtreffen. ,,Of ik haar ken? Natuurlijk. De naam van iemand die zo'n prestatie heeft geleverd, zou iedereen in de hele wereld moeten kennen'', zei Jones over haar Nederlandse voorgangster.

Jones krijgt het druk in Sevilla. Ze zal de komende negen dagen in totaal – alle series en finales meegerekend – twaalf keer in actie moeten komen. Trainer Trevor Graham heeft verklaard dat hij in zal grijpen mocht blijken dat het fysiek te zwaar wordt voor zijn pupil. Pas in een later stadium zal worden besloten of Jones de 4x100 of de 4x400 meter zal lopen.

Het liefst doet Jones mee aan de laatste estafette. Ze denkt dat ze op dat onderdeel van groter nut kan zijn voor de Amerikaanse ploeg en bovendien is het een goede oefening voor de Olympische Spelen. Daar zal Jones aan beide estafettes moeten meedoen om aan vijf gouden medailles te komen.

De finale van de 100 meter staat morgen al op het programma, die van het verspringen maandag en de 200 meter volgt vrijdag. De estafette is op de slotdag, volgende week zondag. Vandaag, op de eerste dag van de WK in Sevilla, zal Jones twee ronden op de 100 meter en de kwalificatie van het verspringen moeten combineren. ,,Ik hoop dat ik aan één sprong genoeg heb om voor de finale te kwalificeren. Dan kost het me weinig energie'', aldus Jones. De atlete van het jaar is op de 100 en 200 meter al twee jaar ongeslagen, maar bij het verspringen maakt ze de laatste tijd een veel minder overtuigende indruk.

Op de ranglijst van dit seizoen staat Jones pas op de vierde plaats met een voor haar doen bescheiden sprong van 7,01 meter. Haar persoonlijke record dateert van vorig jaar en staat op 7,31. Nu Drechsler ontbreekt lijkt de Italiaanse Fiona May haar grootste rivale. ,,Ik heb wat problemen met mijn ritme gehad'', vertelde Jones in Sevilla over het verspringen. Samen met haar trainer Graham paste ze de afgelopen anderhalve maand haar techniek enigszins aan. ,,En nu moet het lukken'', hoopte ze.

Het geplande medaillefeest van Jones kan nóg groter worden als haar echtgenoot, de 135 kilo zware kogelstoter C.J. Hunter, vanavond op zijn onderdeel in de medailles valt. Twee jaar geleden in Athene werd hij derde. ,,Ik heb alle vertrouwen in C.J.'', aldus Jones.

Kamiel Maase is bij de WK atletiek automatisch geplaatst voor de finale op de 10.000 meter. De internationale atletiekfederatie IAAF besloot gisteren de series te schrappen, die voor vanavond op het programma stonden. De 27-jarige atleet uit Wageningen komt dinsdag in de finale uit.

    • Hans Klippus