Mannesmann wil in kabelnet van concurrent

Het Duitse industriële en telecommunicatieconcern Mannesmann wil deelnemen in het kabelnetwerk van Deutsche Telekom. Dat heeft een woordvoerder van Mannesmann, de grootste concurrent op de thuismarkt van Deutsche Telekom, desgevraagd bevestigd.

Deutsche Telekom is exploitant van negen regionale netwerken voor kabeltelevisie in Duitsland en daarmee 's lands grootste aanbieder. Van de 18 miljoen Duitse kabelabonnees zijn er 6 miljoen aangesloten op de netten van het telecomconcern.

Ook het Amsterdamse beursfonds UPC, eigenaar van onder meer A2000, zegt een bod uitgebracht te hebben. Andere gegadigden zijn het Amerikaanse Callahan en het Duitse PrimaCom. Ook Microsoft zou geïnteresseerd zijn en een bod voorbereiden samen met Deutsche Bank.

Onder druk van de liberaliseringstrend die overal in Europa voormalige (staats)monopolisten ertoe dwingt kabel- en andere telecomactiviteiten te scheiden, besloot Deutsche Telekom vorig jaar tot reductie van zijn belang in de kabelactiviteiten. In dat kader moest KPN in Nederland al afscheid nemen van kabeldochter Casema, waarmee het een dominante positie op de Nederlandse markt had. Koper was France Télécom.

Deutsche Telekom wil minimaal een kwart van zijn belang in het kabelnet behouden. Aan schattingen van de opbrengst van de verkoop van de resterende 75 procent waagt het concern zich niet. Analisten hanteren taxaties die oplopen tot tweeduizend dollar per abonnee. Op basis daarvan zou het kabelnetwerk van Deutsche Telekom 12 miljard dollar waard zijn, en een maximale participatie 9 miljard dollar, ruim 18 miljard gulden. De hoge prijs die tegenwoordig voor kabelnetten wordt betaald houdt verband met het feit dat ze, behalve voor doorgifte van tv-signalen, ook kunnen worden benut voor allerlei andere vormen van telecommunicatie die hoge capaciteit vergen, zoals supersnel Internetverkeer en betaaltelevisie.

Gegadigden voor participatie in de kabelnetten die Deutsche Telekom in de Duitse deelstaten exploiteert konden zich tot en met gisteren melden bij het concern.

Mannesmann wil pas komende maandag details geven over zijn voorstel aan Deutsche Telekom.

UPC is volgens persbureau AP geïnteresseerd in een aantal en misschien wel in alle negen kabelnetwerken. Een woordvoerdster wilde niet zeggen hoe hoog het bod was. PrimaCom heeft een bod uitgebracht op vier van de negen netwerken. Callahan, dat onder leiding staat van oud-US West-topman Richard Callahan, vertegenwoordigt een groep Amerikaanse investeerders met onder andere BancAmerica.