Kinderweelde

Jonge kinderen kosten hun ouders tegenwoordig evenveel als oudere kinderen. Vroeger lag dat anders: toen stegen de kosten pas echt zodra kinderen naar school gingen. Uitgaven aan kleding, schoeisel, boeken en andere studiematerialen, activiteiten buitenshuis, zakgeld en vakantiekampen konden de maandelijkse uitgaven stevig opdrijven.

De kostenstijging voor jonge kinderen houdt verband met het feit dat nu meer moeders werken en kinderopvang veel geld kost. Ook zijn tijdbesparende papieren luiers en kant-en-klare babyvoeding duurder dan de katoenen luiers en zelfgemaakte babyhapjes die vroeger gewoon waren. Naarmate ouders meer verdienen geven ze meer geld uit aan hun kinderen. Wie meer dan een kind heeft ziet de kosten per kind dalen. Bij de eerste moeten immers veel spullen worden aangeschaft die ook voor volgende gebruikt kunnen worden.

Ouders met een modaal inkomen (zo'n 3000 gulden netto per maand) geven daarvan tegenwoordig 430 gulden uit aan hun eerste kind. Voor de tweede is nog eens 180 gulden nodig. De totale uitgaven voor het eerste kind, tot diens achttiende verjaardag, komen uit op 92.880 gulden. Voor twee kinderen komt het totaal op 131.760 gulden.

    • Jeannette van Bommel