KFOR houdt Servische verdachten aan

Duitse en Nederlandse troepen van de NAVO-vredesmacht KFOR hebben gistermorgen in het stadje Orahovac drie van oorlogsmisdaden verdachte Serviërs aangehouden.

De aanhoudingen vielen samen met de definitieve aankondiging dat de Nederlandse troepen in Orahovac vanaf maandag plaatsmaken voor een Russisch bataljon. De `Gele Rijders' gaan bivak maken in het naburige Suva Reka. De komst van de Russen stuit op grote weerstand onder de Albanezen, die vrezen dat ze de Servische kolonie van 2.000 mensen in Orahovac zullen voortrekken. Die Serviërs zouden, zo stellen de Albanezen, voor een deel oorlogsmisdadigers zijn die samenklitten om hun straf te ontlopen. De Serviërs zeggen bescherming bij elkaar te zoeken tegen Albanese represailles. De Nederlandse legerwoordvoerder Van Loon ontkende dat de aanhoudingen iets hebben te maken hebben met de komst van de Russen.

Over de identiteit van de drie Serviërs wilde KFOR gisteren geen mededelingen doen anders dan dat de drie in de lente van dit jaar betrokken waren bij moorden, brandstichtingen en plunderingen. Een van de arrestanten heet Stanko Levic. Zijn vrouw zegt dat zijn huis al vier dagen geobserveerd werd door Nederlandse soldaten. Toen Levic hen gisteren groette en zelfgestookte rakia wilde aanbieden, doken vier gemaskerde soldaten op en arresteerden haar man, zo zei ze.

De Duitse minister van Defensie Scharping liet weten dat de arrestaties zijn verricht op verzoek van de Hoge Vertegenwoordiger van de VN in Kosovo, Bernard Kouchner. Het trio wordt gevangen gehouden in Kosovo zelf. Een woordvoerder van het Joegoslavië-tribunaal zegt dat er geen dagvaarding is tegen het trio.

KFOR heeft tot dusver nog nauwelijks Serviërs kunnen oppakken die betrokken zijn geweest bij moordpartijen en plunderingen tijdens de luchtoorlog om Kosovo. In juni hielden Britse troepen twee Servische verdachten aan, die respectievelijk 56 en 46 moorden zouden hebben gepleegd.

In de noordelijke stad Kosovska Mitrovica werd gisteren een bescheiden stap gezet naar normalisering. Vijf Albanese gezinnen konden hun vroegere huizen betrekken, die nu in de Servische zone van de stad liggen. De tweedeling van Mitrovica in een Servisch en Albanees deel leidde eerder tot hevige rellen, waarbij een Franse militair gewond raakte. In Priština arresteerden Britse troepen twee Albanezen die een granaat naar een Servisch huis wierpen.

De forensische expert Marios Matsakis heeft er gisteren op aangedrongen dat een massagraf in de wijk Dragodan snel onderzocht wordt, omdat anders bewijs verloren dreigt te gaan. In het graf bevinden zich naar schatting honderd lijken. (AFP, AP, Reuters)