Jakarta vraagt Atjeeërs wapens neer te leggen

De Indonesische regering wil de onafhankelijkheidsstrijders in de opstandige provincie Atjeh generaal pardon geven indien zij de wapens neerleggen.

Het aanbod is gisteren gedaan door de chef-staf van de Indonesische strijdkrachten en tevens minister van Defensie, generaal Wiranto. Eerder deze week kondigde hij al aan dat Jakarta speciale legereenheden uit Atjeh zal terugtrekken, die worden ingezet bij de bestrijding van onlusten. De afgelopen tijd is het zeer onrustig in de olierijke provincie, waar islamitische onafhankelijkheidsstrijders vechten voor een vrij Atjeh, los van Indonesië.

Op een persconferentie in de stad Bandah Atjeh, in het uiterste noordwesten van de Indonesische archipel, zei Wiranto dat de regering een algemene amnestieregeling voorbereidt in een poging de situatie in Atjeh te normaliseren. ,,We roepen hen (de onafhankelijkheidsstrijders) op het vuren te staken, op te houden met het terroriseren van de bevolking en het vernietigen van belangrijke installaties, en niet langer de vlag van een Vrij Atjeh te hijsen'', zei Wiranto.

Gisterochtend nog vielen guerrillastrijders in het district Tanah Luas, in het noorden van Atheh, een groep van twintig Indonesische soldaten aan die van een patrouille terugkeerden naar hun kamp. Volgens de lokale legercommandant werd daarbij een onafhankelijkheidsstrijder gedood en raakten twee militairen gewond. Ook werden gisteren in de hoofdstad Lhokseumawe van Noord-Atjeh de lijken gevonden van twee mannen, van wie de indentiteit nog niet bekend is. Ook eerder deze week werden al verschillende incidenten gemeld uit Atjeh.

Voordat hij naar Atjeh vertrok, opperde generaal Wiranto dat de Indonesische regering speelt met de gedachte om de noodtoestand uit te roepen in Atjeh. De onafhankelijkheidsstrijders voelen zich gesterkt door de ontwikkelingen in Oost-Timor, waar over ruim een week een referendum wordt gehouden over de status van deze voormalige Portugese kolonie. De kans bestaat dat een meerderheid van de bevolking zich impliciet uitspreekt voor volledige losmaking uit het Indonesische staatsverband.

Volgens schattingen zijn de afgelopen tijd 140.000 mensen in Atjeh op de vlucht geslagen om aan de gewelddadigheden tussen het Indonesische leger en de onafhankelijkheidsstrijders te ontkomen. Jaarlijks zouden er honderden mensen om het leven komen in de strijd. Eerder dit jaar al bood de Indonesische regering de bevolking van Atjeh haar verontschuldigingen aan voor het leed dat haar in het verleden is toegebracht. Maar die verbale knieval heeft er niet toe geleid dat de spanningen zijn verminderd. De onafhankelijksstrijders hebben gezegd dat de oorlog om een vrij Atjeh met verhevigde inzet blijft doorgaan (AP)