Fransen jagen toch op ortolaan

Dit voorjaar bestoot de Franse regering dat de jacht op de ortolaan verboden wordt. Jagers in het zuidwesten van Fankrijk, waar de ortolaan in de komende weken overvliegt op doorreis naar het zuiden, hebben echter gisteren aangekondigd het verbod aan hun laars te lappen. Het kleine zangvogeltje geldt in Frankrijk als een bijzondere delicatesse. Het beestje wordt levend gevangen en vetgemest. Daarna krijgt het een beetje cognac te drinken, waarna het in vet gebakken wordt. Het wordt vervolgens in zijn geheel – compleet met veren, snavel en ingewanden – gegeten. President Mitterrand veroorzaakte vlak voor zijn dood nog een rel toen hij in het openbaar een ortolaantje nuttigde. Ook toen al werd de ortolaan beschouwd als een vogeltje dat bescherming verdiende. Jagers die een ortolaan te pakken krijgen, riskeren een boete tot 20.000 gulden. (Reuters)