Fiscus daagt Fortis voor de rechter

Het Nederlands-Belgische financiële concern Fortis moet dinsdag voor de Utrechtse rechter verschijnen in een conflict met de belastingdienst over de overname van de zakenbank MeesPierson. De belastingdienst eist inzage in rapporten van accountantsbureau KPMG die nodig zijn voor een onderzoek naar de overname van MeesPierson.

Dit hebben de woordvoerders van de belastingdienst en Fortis gisteren bevestigd. De belastingdienst plaatst vraagtekens bij de financieringskosten die gemaakt zijn bij de acquisitie. Fortis kocht MeesPierson in 1997 voor 2,5 miljard gulden van ABN Amro.

De fiscus eist inzage in KPMG-studies die zich onder meer bezighielden met de aankoop en de positie van Fortis ten opzichte van de belastingdienst. De inspecteur wil met de papieren in de hand een ,,beter inzicht'' krijgen in de kosten van de financiering. Fortis weigert de stukken te overhandigen.

De bank en verzekeraar, die momenteel bezig is MeesPierson onder te brengen in de nieuwe Fortis Bank, beroept zich op het verschoningsrecht voor accountants en belastingadviseurs. De Nederlandse Staat, die namens de belastingdienst Fortis voor de rechter sleept, vindt dat onzin. ,,Er bestaat geen verschoningsrecht voor stukken die gaan over de fiscale positie van de belastingplichtige.''

Fortis wil geen commentaar geven over het lopende onderzoek, maar een woordvoerder zegt ,,verrast'' te zijn over de juridische procedure. Het gaat volgens Fortis om een principiële vraag over het inzagerecht van de Nederlandse belastingdienst. De Staat wil de stukken van KPMG over de `Controle Jaarrekening 1996', een due-diligence van de overname en een memorandum over de belastingpositie in 1997. (ANP)