Eredivisie blijkt ideaal kuuroord voor Ajax

Voetbalploegen van internationale allure als Santos en Lazio Roma hielden Ajax in de voorbereiding op het nieuwe seizoen onbarmhartig een spiegel voor. Maar na de oorvijg van Feyenoord in het duel om de Johan Cruijff-schaal blijkt de Nederlandse competitie vooralsnog het ideale kuuroord voor het nieuwe team van coach Jan Wouters. De royale 6-2 zege op het onthutsend zwakke MVV gaf echter een geflatteerd beeld van de huidige status van Ajax. Niet veel clubs zullen de Amsterdammers immers zo naïef bestrijden als het grijze ploegje van coach Wim Koevermans.

Hoewel MVV vorige week door PSV reeds als een kind over de knie was gelegd, koos Koevermans gisteravond in het druilerige stadion De Geusselt wederom voor een zelfmoord-tactiek. De zônedekking op Amsterdamse artiesten als Brian Laudrup, Shota Arveladze en de Portugese middenvelder Dani oogde gedurfd, maar zou in het buitenland met hoongelach zijn ontvangen. Vooral de gedreven Richard Witschge moet het idee hebben gekregen dat hij in Maastricht een benefietwedstrijd afwerkte, waarin hij vrijelijk zijn kunsten mocht vertonen.

Koevermans zei te hebben genoten van de schitterende passes van de linkermiddenvelder van Ajax die volgende maand 30 jaar wordt. Toch moet het de MVV-coach te denken geven dat Witschge juist tegen zijn elftal weer eens scoorde. Doelpunten ontbreken namelijk in het rijke oeuvre van Witschge, die na acht seizoenen bij Ajax slechts tien treffers op zijn naam heeft staan. De elfde goal verdiende gisteravond een schoonheidsprijs. Met veel gevoel lifte Witschge de bal in de 57ste minuut uit een vrije trap over het muurtje van MVV-verdedigers en ook de onzekere doelman Hans Spillmann keek ademloos toe bij het kunststuk van de Ajacied: 1-4.

Wouters staarde zich gisteravond niet blind op de forse uitslag in de wetenschap dat de Nederlandse eredivisie verdacht veel op een EK vrouwenhockey begint te lijken. De krachtsverschillen zijn enorm en vooral door de individuele capaciteiten bij Ajax waren de modale spelers van MVV slechts machteloze toeschouwers in een eenzijdige galavoorstelling. Nu is MVV het wel gewend aan het begin van de competitie als speelbal te fungeren. Twee jaar geleden begonnen de Limburgers onder leiding van Frans Körver met nul punten uit zeven duels, vorig seizoen leverden de eerste drie duels niets op.

Met een uitwedstrijd tegen Vitesse voor de boeg lijkt MVV wederom veroordeeld tot een inhaalrace om uit de gevarenzône te blijven, al was het een raadsel waar coach Koevermans zijn optimisme na de afstraffing door Ajax op baseerde. Al even laconiek incasseerde veteraan Jerry de Jong het tweede pak slaag in het nog prille seizoen. De centrale verdediger van MVV wordt volgende week 35 jaar en hij voelde zich gisteravond een oude eik in een vliegende storm. ,,Als je zoveel ruimte weggeeft tegen Ajax als wij is er geen houden aan'', klonk het berustend. ,,Maar MVV wordt al twee jaar lang als de voornaamste degradatiekandidaat bestempeld en ik bezweer je dat we er ook dit seizoen weer inblijven.''

Dat zou best kunnen met concurrenten van het kaliber-FC Den Bosch. Maar als Ajax nog 20 keer tegen MVV mag spelen, zou het zelfs landskampioen kunnen worden. Toch was het oud-PSV'er De Jong niet ontgaan dat Ajax ook in Maastricht defensief kwetsbaar was. Slaapwandelend meenden de Ajacieden een snelle 2-0 voorsprong tot de rust te kunnen consolideren, toen de Braziliaanse spits Emerson na een blunder van Ajax-aanvoerder Aron Winter vrij voor doelman Grim kon opduiken. De opvolger van de naar Juventus vertrokken Edwin van der Sar kwam vervolgens te laat zijn goal uit, waarna coach Wouters tot zijn ergernis moest constateren dat MVV zowaar nog uitzicht had op meer dan 1-2. ,,Door slordig balverlies riepen we de problemen zelf over ons af'', mopperde Wouters.

Met Witschge en Dani als brughoofden op het middenveld begon Wouters dan ook in de offensieve opstelling, die optimaal rendement biedt als Ajax in balbezit is. Het was geen verrassing dat Wouters de tobbende Jan van Halst buiten de basis had gelaten. De kale middenvelder mocht pas opdraven als rechtermiddenvelder, toen Ajax bij een riante 6-1 voorsprong niets meer kon gebeuren. Met een verongelijkt toontje in zijn stem herinnerde Wouters aan de zure commentaren na de moeizame 3-2 overwinning op Heerenveen. ,,Toen werd zelfs gezegd dat wij onverdiend hadden gewonnen. Nu zal ongetwijfeld hosannah worden geroepen na de grote zege op MVV.''

Daar hoeft Wouters niet bang voor te zijn, al getuigde zijn analyse van voldoende realiteitszin. ,,Ook in de tweede helft kenden wij te veel fases, waarin slecht werd gevoetbald'', zei Wouters. Nog altijd zoekt hij naar de ideale balans in een elftal, dat gedragen wordt door briljante ingevingen van spelers als Laudrup, Dani en Knopper. Met prachtige doelpunten camoufleerden zij de defensieve tekortkomingen bij Ajax, dat zijn eerste test pas over drie weken hoeft af te leggen tegen Feyenoord.

    • Robèrt Misset