Eis twee jaar na ontruiming van gekraakte loods

Tegen onroerendgoedhandelaar Bertus L., die april vorig jaar zelf zijn gekraakte loods met een knokploeg wilde ontruimen, is gisteren voor de Amsterdamse rechtbank een celstraf geëist van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

L. wordt poging tot moord, zware mishandeling en vernieling ten laste gelegd. De 55-jarige L. uit Amsterdam probeerde met een knokploeg van vijftien man en een graafmachine zijn loods op het terrein van de Amsterdamse Droogdokmaatschappij (ADM) te ontruimen en te slopen.

De krakers werden opgeschrikt toen vroeg in de ochtend een grijparm van de shovel de voorgevel van het gebouw vernielde. Niemand raakte hierbij gewond. Wel zou L. even later een vuistslag aan een kraker uitgedeeld hebben.

Nadat de politie arriveerde trokken L. en zijn opruimploeg zich terug. De onroerendgoedhandelaar werd enkele dagen later gearresteerd. L. heeft 35 dagen in voorlopige hechtenis gezeten en werd daarna vrijgelaten in afwachting van de strafzaak.

De officier houdt de onroerendgoedhandelaar persoonlijk verantwoordelijk voor de actie en gaat vooralsnog niet over tot vervolging van de leden van de opruimploeg.

Volgens G. Spong, de advocaat van verdachte L., was het pand vóór de sloop gecontroleerd. ,,L. heeft vier mensen van de opruimdienst, waaronder de bestuurder van de shovel, naar binnen gestuurd om poolshoogte te nemen. Zij verklaarden dat er niemand aanwezig was in de loods. Dat er sprake is van opzet kan dus naar mijn mening niet bewezen worden'', aldus Spong.

Het is niet de eerste keer dat L. en krakers tegenover elkaar staan. Begin jaren tachtig zette L. knokploegen in om het kraakpand Lucky Luyk te ontruimen. Sindsdien kwam L. meerdere keren met de krakers in bosting.

Het ADM-terrein is in 1997 door L. gekocht voor 27 miljoen gulden. De gemeente zou aanvankelijk het terrein samen met L. gaan ontwikkelen. Volgens de advocaten van L. is er nog geen overeenstemming bereikt tussen Gemeente en eigenaar.

Uitspraak 3 september.