Efficiënt topbestuurder

In zijn woonplaats Breda is woensdag ir. H.P.H. Crijns, oud-voorzitter van de raad van bestuur van Pakhoed, overleden. Crijns die 69 jaar is geworden, was vanaf 1977 lid van vanaf 1978 voorzitter van de raad van bestuur van het Rotterdamse concern. Na zijn terugtreden als bestuursvoorzitter werd Crijns lid van de raad van commissarissen bij Pakhoed. Hij vervulde tevens een aantal andere commissariaten onder meer bij Damen Shipyards en de Koninklijke BAM Groep.

Crijns gold als een weinig opvallende, maar efficiënte bestuurder met een gewogen oordeelsvorming. Directeur Molenberg van Damen Shipyards kenschetst hem als ,,zeer to the point, door de wol geverfd en zeer internationaal georiënteerd''.

Crijns, geboren in Palembang, trad na zijn studie mijnbouwkunde in Delft in 1955 als ingenieur in dienst bij Shell waar hij functies in Indonesië en Venezuela vervulde. Van 1962 tot 1968 was hij bij Maynard Consultants werkzaam in Londen, Neurenberg, Franfurt en Brussel. Van 1968 tot 1977 was hij directeur en later voorzitter van de raad van bestuur van de bouwonderneming Wilma dat in die periode een sterke expansie doormaakte.

Zijn ervaring bij Wilma was in 1977 mede aanleiding voor zijn benoeming tot directeur bij Pakhoed dat destijds met Polyzathe ( onder andere Eurowoningen) en Blauwhoed ook actief was op het gebied van de ontwikkeling, exploitatie en beheer van Vastgoed. In 1978 werd Crijns voorzitter van de raad van bestuur.

Onder zijn leiding concentreerde Pakhoed zich in de loop der jaren op de core-business van tankopslag, waarin het een van de grootste ondernemingen ter wereld werd. De vastgoedactiviteiten werden in de loop van dit proces afgestoten. Pakhoed besloot onlangs tot fusie met Van Ommeren, dat eveneens gespecialiseerd is in tankopslag en scheepvaart.