Dodental Turkije boven tienduizend

De Turkse autoriteiten geven nu als officieel dodental van de aardbevingsramp 10.204 op. Het aantal vermisten bedraagt 35.000. Bij de aardbeving zijn ten minste 38 uit Nederland afkomstige personen overleden.

Dit heeft Eurocross International, dat namens de gezamenlijke Nederlandse alarmcentrales optreedt, gisteravond gemeld. Eurocross telde vannacht 41 gewonden uit Nederland, van wie nog onbekend is hoe zwaar zij gewond zijn. In totaal zijn 520 personen uit Nederland geregistreerd die bij de aardbeving betrokken zijn. Van 225 personen staat vast dat zij ongedeerd zijn. Zij behoren tot 110 merendeels Turkse gezinnen. Vermoedelijk vijf gezinnen zijn van Nederlandse afkomst.

Minister Borst (Volksgezondheid) werkt aan een plan voor de opvang van slachtoffers van de aardbeving, waarschijnlijk in het calamiteitenhospitaal in Utrecht. Dit maakte premier Kok gisteren bekend na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad.

Gisteren is een tweede vliegtuig van Defensie met aan boord 90 personen naar Nederland gevlogen. Het gaat om niet- of lichtgewonden.

De Nederlandse regering geeft 5miljoen gulden aan de nationale actie voor Turkije die volgende week wordt gehouden. Dit bedrag komt bovenop de 2,5 miljoen gulden die eerder is toegezegd. Justitie zal ruimhartig omspringen met het verlenen van visa aan Turken die in Nederland ,,even bij willen komen'', aldus Kok.

De publieke en commerciële zenders zullen de nationale actie `Help Slachtoffers Aardbeving Turkije' van de samenwerkende hulporganisaties ondersteunen met een gezamenlijke televisieactie. De dag van uitzending was gisteravond nog niet bekend.

In Turkije kwam het aantal geborgen lichamen vanmorgen volgens een officiële telling op 10.204. Het aantal vermisten bedraagt volgens de Turkse autoriteiten nu 35.000, terwijl het aantal gewonden op 34.000 wordt geraamd. In de stad Adapazari steeg het dodental binnen enkele uren van 1.013 tot 2.995 toen reddingsploegen serieus konden gaan puinruimen.

Na de dagenlange verontwaardiging in de Turkse pers over de wijze waarop aannemers bouwvoorschriften hebben genegeerd – de woede uitte zich onder meer in een lynchpoging op projectontwikkelaar Veli Göcer in de stad Yalova – maakte de Turkse overheid gisteren bekend drie aannemers te hebben aangehouden in de westelijke stad Eskisenir. Het was het eerste voorbeeld van gerechtelijke stappen na de catastrofe.

Op pagina 2: HULPACTIES