Chaos, geweld en defecte toiletten

Hoe leuk is het om naar live-opnamen van Limp Bizkit te kijken in de wetenschap dat tijdens het concert in de menigte voor het podium een groepsverkrachting plaatsvond? Woodstock '99, dit weekeinde te zien in twee marathon-uitzendingen bij RTL 5, was in veel opzichten volkomen anders dan Woodstock '69, het beroemde peace & love-popfestival dat als geen ander evenement de hippie-gedachte belichaamde.

Bewees het oorspronkelijke Woodstock dat bijna een half miljoen mensen, ondanks provisorische voorzieningen, een vreedzame gemeenschap kan vormen, Woodstock '99 liet zien dat het met zo'n grote groep mensen (ruim 200.000 deze keer) net zo makkelijk mis kan gaan. Het festival eindigde in chaos. Er werden grote vuren gesticht, auto's omgegooid, geldautomaten vernield en kraampjes geplunderd. Verscheidene vrouwen deden later aangifte van verkrachting.

De organisatoren zeiden achteraf dat de vernielingen het werk waren van een klein groepje. Het was geen anti-Woodstock-statement, zei organisator Michael Lang, maar anti-establishment. Volgens velen waren de rellen echter wel degelijk tegen Woodstock zelf gericht. Amerikaanse media maakten melding van grote ontevredenheid onder de bezoekers over de hoge voedselprijzen: vijf dollar voor een hotdog, vier dollar voor een fles water. Eigen voedsel of water mocht niet mee naar binnen worden genomen. Die geldklopperij zinde veel mensen niet.

Daar kwam bij dat de voorzieningen ernstig tekortschoten. Er waren veel overstromende toiletten waar niets aan gedaan werd zodat mensen hun behoefte op andere plekken deden en de stank hier en daar ondraaglijk werd. Zanger Thomas Flowers van de groep Oleander, die vrijdag optrad en zaterdags een kijkje nam op het festivalterrein, zei niet verbaasd te zijn over de rellen op zondag aangezien `de omstandigheden erg leken op die van slecht onderhouden gevangenissen waar rellen uitbreken.'

Woodstock '99 was in elk geval een stuk agressiever dan het oorspronkelijke festival. Dat geldt ook voor de muziek: crossover metalbands als Korn, Limp Bizkit en Rage Against The Machine waren dit jaar het populairst. Zanger Fred Durst van Limp Bizkit, die was gevraagd het publiek te kalmeren, riep bezoekers juist op zich uit te leven. De weken voor het festival had hij al op MTV aangekondigd op Woodstock iets te doen dat nog lang herinnerd zou worden.

Woodstock '99. RTL 5, zaterdag en zondag, 12.00-01.00 u.

    • Sietse Meijer