Castro bood Johnson hulp

Voor de presidentsverkiezingen van 1964 heeft de Cubaanse leider Fidel Castro contact gezocht met de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson om zijn hulp aan te bieden in de campagne.

,,Als de president het nodig acht oorlogszuchtige verklaringen over Cuba te doen of zelfs vijandige acties te ondernemen, en hij me achter de schermen informeert dat die acties nodig zijn uit binnenlands-politieke overwegingen, heb ik daar alle begrip voor en zal Cuba geen serieuze vergelding overwegen'', zo liet Castro op 12 februari 1964 weten via de journalist Lisa Howard van ABC News.

Castro's aanbod is opgediept door Peter Kornbluth van het National Security Archive, een onderzoeksgroep van de Universiteit van Washington. In 1964 moest Johnson het opnemen tegen de - toen nog - extremistische Republikein Barry Goldwater. Die zinspeelde meermalen op een invasie van Cuba. Het antwoord van Johnson is onbekend, maar enkele maanden later stelde Castro ,,diepgaande discussies over de onderlinge problemen'' voor. Die kwamen nooit echt op gang.

President Kennedy blijkt in zijn laatste jaar een normalisering van de relatie met Cuba te hebben nagestreefd. Uit documenten blijkt dat Kennedy wilde onderhandelen met Cuba zonder de eis dat de banden met Rusland en China werden doorgesneden. Castro suggereerde op 19 november 1963 een agenda voor besprekingen, drie dagen voor de moord op Kennedy. (AP)