Wannabe soapacteurs

De Nationale Soap Acteerwedstrijd, die de AVRO organiseert en waarvan vanavond de eerste ronde wordt uitgezonden, roept veel vragen op.

Allereerst die combinatie: AVRO en soap, een genre dat eerder past bij de commerciële omroepen die Goede Tijden, Slechte Tijden, Onderweg naar Morgen en Goudkust op hun naam hebben staan. Nieuw soaptalent zou toch dáár moeten worden gekweekt?

,,Dat soaps de laatste jaren bij de commerciële omroepen te zien waren, betekent niet dat de publieke omroepen niet iets aan soap zouden mogen doen'', zegt een woordvoerder van de AVRO. ,,En goede soaps zijn er al, dus hebben wij voor een andere vorm gekozen: het is soap, intrige, amusement én een wedstrijd.''

En dan de kandidaten, waar heeft de AVRO ze vandaan gehaald? Met kromme tenen zal de kijker vanavond zitten kijken naar acteurs-in-spé die zonder enige intonatie hun teksten voordragen, `wat-is-er?' vragen zonder blijk te geven van enige echte verbazing, en acteren als in het Kerstspel op de lagere school. ,,Kun je nagaan hoe het niveau van de kandidaten tijdens de audities was'', merkt de AVRO-woordvoerder op. Haar omroep hield eind vorig jaar een auditie voor meer dan 5.000 wannabe-soapsterren en koos uiteindelijk 64 kandidaten die nu aan de Soapacteerwedstrijd mee doen. ,,Dit zijn echt de beste spelers. Dat moet ook wel want de winnaar zal als volwaardig acteur meedoen aan een nieuwe AVRO-serie, de opvolger van Oud Geld.''

Een jury bestaande uit voormalig Goede Tijden, Slechte Tijden-ster Bruni Heinke, filmmaker Matthijs van Heiningen en een gastjurylid, beoordeelt wie van de 64 spelers die felbegeerde rol uiteindelijk krijgt. Om het jureren te vergemakkelijken wordt de soap Hoop doet Leven opgevoerd. De hoofdrollen worden elke aflevering door vier andere aspirant-acteurs gespeeld. Zo ziet de jury, en de kijker, dus zestien verschillende Erica's, zestien Alexen, zestien Angeliens en zestien Gerards. De acht spelers van vanavond worden bij hun spel `geholpen' door Antonie Kamerling, die in vergelijking met de amateurs zo goed speelt dat het een verademing is wanneer zijn blonde kop in beeld verschijnt. Dat is aan het begin van GTST wel eens anders geweest.

En dan het verhaal van Hoop doet Leven. Dat loopt - op z'n soaps, met veel zuchten, veelzeggende blikken en stemmige muziek - wel gewoon door, zodat de kijker niet het idee heeft naar een herhaling te zitten kijken. De verhaallijn is - opnieuw: helaas - zo voorspelbaar (een drugsgebruikend hoertje dat door de sul geholpen wordt, een mysterieuze gast die overduidelijk de zoon van de pensionhoudster is en een schoonmaker die dat net als de kijker nu al doorheeft) dat voor de `spannende verwikkelingen en ingewikkelde spanningen', zoals presentator Gert-Jan Dröge het noemt, de Soap Acteerwedstrijd ook niet aan te raden is. Hopelijk is de nieuwe AVRO-serie niet op vanavond gebaseerd.

De Nationale Soap Acteerwedstrijd 1999. Ned.1, 21.31-22.18u.

    • Titia Ketelaar