UÇK zegt te voldoen aan afspraak over ontwapening

Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK heeft gisteren gemeld te hebben voldaan aan de verplichting, voor vandaag het grootste deel van zijn wapens in te leveren. Naar verwachting zal de vredesmacht KFOR die bewering vanavond bevestigen.

Het UÇK had op grond van afspraken met KFOR tot vanavond – het eind van de tweede maand van de stationering van KFOR in Kosovo – de tijd om al zijn zware wapens, alle wapens met een lange loop (zoals kalasjnikovs), en zestig procent van zijn automatische handvuurwapens in te leveren. ,,We achten ons gelukkig u te kunnen melden dat het UÇK zich volledig aan de afspraken heeft gehouden'', zo zei gisteren UÇK-opperbevelhebber Agim Çeku.

Een woordvoerder van de vredesmacht KFOR wilde de bewering niet bevestigen, omdat de tijdslimiet pas vanavond afloopt. Maar hij zei niet te verwachten dat KFOR tot een andere conclusie komt dan Çeku. Waarnemers zijn overigens aanzienlijk sceptischer over de mate waarin het UÇK voldoet aan de voorwaarden. Zij baseren zich op de regelmatige ontdekking van UÇK-wapendepots door KFOR.

Het etnisch geweld in Kosovo gaat door. Gisteren schoot een onbekend gebleven sluipschutter vlak bij het KFOR-hoofdkwartier in Priština een geüniformeerde UÇK-soldaat neer. Het slachtoffer stierf later aan zijn verwondingen. In de nacht van woensdag op gisteren wierpen onbekenden in Djakovica brandbommen naar een Servisch-orthodoxe kerk, die door Italiaanse KFOR-soldaten werd bewaakt. Twee Italianen werden gewond. In Priština brandden gisteren twintig huizen af, nadat in één van die huizen brand was gesticht. Het vuur sloeg vervolgens over naar omliggende woningen.

Rusland sluit niet uit dat het zich terugtrekt uit KFOR, waarin het met 3600 militairen is vertegenwoordigd. Die mogelijkheid werd vandaag geopperd door een Russische woordvoerder, die tegen het persbureau Interfax klaagde dat binnen KFOR de Verenigde Staten en de NAVO de dienst uitmaken en alle besluiten nemen zonder de Russen te raadplegen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov en de Amerikaanse minister van Defensie Cohen gaan de kwestie volgende maand bespreken. (Reuters, AFP, AP)