Tweede leg

De vlotte Amerikaanse investeerders van Worldport die vorig jaar als een duveltje uit een doosje het Nederlandse Enertel opslokten hebben veel vooroordelen bevestigd. In nauwelijks een jaar is het Amerikaanse telecombedrijf aan de grond geraakt door torenhoge schulden. Het eerdere management is vertrokken en wordt door gedupeerde aandeelhouders met rechtszaken achtervolgd.

Misschien was Enertel toch beter af geweest in handen van de energie- en kabelmaatschappijen, de kibbelaars die het maar niet eens konden worden over de ambitieuze investeringsplannen van hun telecommunicatiebedrijf. Het fiasco rond Enertel is een waarschuwing voor wie meent dat deze sector zo onstuimig groeit dat iedereen er slapend rijk kan worden.

De mooie toekomstperspectieven moeten wèl worden waargemaakt. Satellietbedrijf Iridium liet afgelopen week zien wat de consequenties zijn als dat niet tijdig gebeurt: uitstel van betaling. Te zijner tijd zal een slimme koper zeker zijn voordeel doen met het technologisch revolutionaire netwerk van Iridium. Tenslotte is Eurotunnel ondanks een bankroet ook niet onder water gelopen.

Enertel zoekt nu een kapitaalinjectie van een nieuwe investeerder met interesse voor haar klanten en glasvezelnet. Waarom zetten de nutsbedrijven hun oude vetes niet opzij? Dit is een uitgelezen kans om Enertel voor een prikkie terug te kopen.

    • Michiel van Nieuwstadt