Terreurgroep Ulster `niet klaar' voor ontwapenen

Een illegale Noord-Ierse protestantse paramilitaire groep, de Ulster Volunteer Force (UVF), heeft gezegd ,,niet klaar'' te zijn voor ontwapening. Volgens de groep moet het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) eerst formeel verklaren ,,dat de oorlog voorbij is''. De verklaring, die gisteren bij de BBC werd bezorgd, komt voordat de Amerikaanse oud-senator George Mitchell begint aan een officiële herziening van het Goede Vrijdag-akkoord, dat hij in april vorig jaar tot stand hielp brengen. De uitvoering daarvan strandde in juli omdat katholieken en protestanten het niet eens werden over het schema dat ontwapening en een gemengd zelfbestuur in Noord-Ierland mogelijk moest maken. Protestanten verwijten de IRA de afgelopen weken het bestand te hebben geschonden met sectarische moorden.