Suriname wil betrokkenheid bij wapenonderzoek

De Surinaamse regering wil dat justitie en politie uit Paramaribo bij het onderzoek naar de inbeslagneming van een vliegtuig met wapens in Brazilië worden betrokken. De regering heeft Brazilië om alle relevante informatie gevraagd. De Braziliaanse politie legde deze week beslag op het vliegtuig, dat uit Suriname afkomstig was. Er zijn vier Brazilianen aangehouden die de vracht in een ander toestel overlaadden. De wapens, waaronder een raketinstallatie, zouden bestemd zijn geweest voor de linkse guerrillabeweging FARC in Colombia. Paramaribo heeft ook contact opgenomen met de autoriteiten in Colombia. Het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat het nooit zal toestaan dat internationale criminele organisaties Surinaams grondgebied misbruiken. Met alle middelen zal tegen de georganiseerde misdaad worden opgetreden. De Surinaamse pers heeft deze week gemeld dat drugskartels al drie jaar vanuit Suriname in ruil voor drugs wapens naar Colombia sturen. De politie zou daarvan nauwkeurig op de hoogte zijn. (ANP)