Sonia Gandhi verkiesbaar

De voorzitter van de Indiase Congrespartij, Sonia Gandhi, is bij de komende parlementsverkiezingen voor het eerst verkiesbaar. De 52-jarige weduwe van de vermoorde premier Rajiv Gandhi zal de verkiezingsstrijd vanuit twee kiesdistricten voeren. Volgens politieke analisten is Gandhi niet zeker van haar overwinning in het noordelijke district Amethi, waarvandaan Rajiv Gandhi in het verleden zijn verkiezingsstrijd voerde, maar waar de regeringspartij BJP tegenwoordig de grootste is. Haar `vangnet' is het district Bellary, 1.500 kilometer ten zuiden van haar woonplaats New Delhi. De Congrespartij heeft nog nooit verloren in Bellary, maar de verwachting is dat Sonia Gandhi ook daar veel tegenstand krijgt. De in Italië geboren Sonia Gandhi raakte eind 1997 actief betrokken bij de politiek, zes jaar nadat haar man tijdens een verkiezingstoernee werd vermoord.