Soldaten weg uit Orahovac

De Nederlandse artillerieafdeling (de zogenoemde Gele Rijders) die in Kosovo deel uitmaakt van de KFOR-macht van de NAVO moet toch uit haar kampement in en rondom een wijnfabriek te Orahovac verhuizen ten gunste van een Russisch bataljon.

Het kabinet zou vandaag beslissen over een dergelijk voorstel van de NAVO, dat Den Haag woensdag bereikte.

Het NAVO-voorstel, dat na weken van moeizame onderhandelingen met de Russen is overeengekomen, betekent een streep door de rekening van de Nederlandse regering. De ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie) hadden in de afgelopen weken herhaaldelijk verklaard dat zij niet voelden voor ontruiming van de twee maanden geleden betrokken basis van de Gele Rijders ten gunste van de Russen.

Daarvoor was mede een reden dat de Gele Rijders, wier basis intussen geheel ingericht is, in de regio-Orahovac als bevrijders zijn verwelkomd door de Albanese meerderheid, die in de Russen vooral belangenbehartigers ziet van nog niet uit de regio gevluchte Serviërs.

Met name Van Aartsen had zich tegen een verhuizing van de Gele Rijders uitgesproken. Tijdens een Balkan-reis zei hij onlangs nog dat Nederland, dat in Kosovo ongeveer tweeduizend van de nu 37 duizend militairen tellende KFOR-macht levert, niet van plan was ,,voetveeg van de NAVO te worden''.

De Grave had zich wat gematigder uitgedrukt en er ook op gewezen dat de aanwezigheid van de Russen in Kosovo belangrijk is.