Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de repatriëring van Turkse Nederlanders en Turkse families die in de puinhopen van de aardbeving op zoek gaan naar vermiste familieleden. Verder de abortuspil die binnenkort in Nederland zal worden ingevoerd en de reactie van een gebruikster. Ned.2, 18.15-18.43u.

Nova. De laatste ontwikkelingen in Turkije met beelden van de op gang komende internationale hulpacties en een studiodiscussie over de invoering van het studiehuis dat door het huidige lerarentekort dreigt te worden vertraagd. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Mooi Nederland. Herhaling van het drieluik uit mei waarin acteur Peter Tuinman en de tv-presentatoren Koos Postema en Ivo Niehe zich buigen over de vraag wat wij in deze eeuw aan moois in ons land hebben weten te behouden. Met medewerking van een trits bekende Nederlanders. Ned.2, 19.44-22.57u.

The mating game. Over het liefdesleven van insecten zoals de serenade van de cicaden, de liefdevolle paring van vlinders, de voedselgift van mannetjesspinnen en de sado-masochistische praktijken van bidsprinkhanen. NGC, 20.30-21.00u.

Full circle with Michael Palin. Slot van de serie die acteur en schrijver Michael Palin maakte over zijn humoristische reis rond de wereld. Canvas, 21.20-22.10u.

AMUSEMENT

De nationale soap acteerwedstrijd. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.31-22.18u.

Mtwee. O.m. een samenvatting van de wedstrijd MVV-Ajax en gesprekken met Willem van Kooten (alias Joost den Draaijer), Ad Bouman en Tineke de Nooij over de reünie van het oude Radio Veronica, de zender die 25 jaar geleden uit de ether verdween. Verder een optreden van Maarten van Roozendaal. Ned.2, 23.00-23.55u.

FILM

Die Trapp-Familie in Amerika (Wolfgang Liebeneiner, 1958, West-Duitsland). Vervolg op Duitse voorloper (uit 1956) van The Sound of Music (1965) volgt het muzikale Oostenrijkse gezin tijdens optredens in de Verenigde Staten. Met Ruth Leuwerik en Hans Holt. ARD, 20.15-21.55u.

Reckless Kelly (Yahoo Serious, 1994, VS). Klucht van en met Australische komiek Serious waaiert alle kanten uit. Nazaat van legendarische, Robin-Hood-achtige Australische outlaw Ned Kelly (1855-1880) raakt verzeild in Hollywood. RTL5, 20.30-22.00u., met reclame.

. Places in the Heart (Robert benton, 1984, VS). Sentimentele lofzang op het Amerikaanse landleven en deugden als barmhartigheid, wilskracht en geloof zorgde eertijds samen met films als Country en The River voor een bescheiden Amerikaanse `Heimatwelle'. In het Texas van de jaren dertig houdt kranige weduwe Sally Field haar katoenplantage draaiende ondanks menig tegenslag. Majestueuze fotografie van Nestor Almendros. Berlijn 1984 bekroonde Benton met een regieprijs. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

. This Boy's Life (Michael Caton-Jones, 1993, VS). Niet geheel vlekkeloze, maar uiterst sympathieke verfilming van Tobias Wolffs autobiografische jeugdherinneringen. Toby strandt met zijn moeder in het kleinsteeds Amerika uit het Eisenhower-tijdperk, waar hij een bittere machtsstrijd levert met zijn stiefvader. Met een ontroerende Ellen Barkin, een norse, kwaadaardige Robert De Niro, die verzuurd is door het leven, en een gelaten Leonardo DiCaprio. VRT, 21.45-23.34u.

Timecop (Peter Hyams, 1994, VS). Onverschillig vehikel voor Belgische vechtersbaas Jean-Claude Van Damme. Hij is belast met toezicht op excessen in het tijdreizen. BBC1, 22.30-24.00u.

Lord of Illusions (Clive Barker, 1995, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 22.35-0.35u., met reclame.

Un été à la Goulette (Férid Boughédir, 1995, Tunesië). Regisseur van Halfaouine brengt in mild spottende komedie een ode aan het La Goulette van zijn middelbare schooltijd: een gemoedelijk havenstadje waar christenen, joden en moslims bevriend zijn, maar tegelijkertijd mordicus tegen gemengde liefdesaffaires. Gastrol van Claudia Cardinale. Ned.3, 22.57-0.23u.

. Conte d'été (Eric Rohmer, 1996, Frankrijk). Eenentwintigste speelfilm van Rohmer, en de derde in zijn seizoenenserie, is andermaal een milde moraliteit: een stoelendans voor de harten van naar de liefde lonkende adolescenten tijdens een hartstochtelijk helder in beeld gebrachte Bretonse zomer. Met Melvil Poupaud, Amanda Langlet. BBC2. 0.15-2.05u.

. Cat Chaser (Abel Ferrara, 1989, VS). Regisseur van Bad Lieutenant was verantwoordelijk voor vaardige misdaadthriller met ingewikkelde intrige rond overspel in milieu van criminele scharrelaars die aan hun illusies van macht en grandeur ten gronde gaan. Met Peter Weller, Kelly McGillis, Charles Durning, Frederic Forrest. BBC1, 1.15-2.40u.

. Wanda (Barbara Loden, 1971, VS). De in 1979 overleden actrice (en echtgenote van Elia Kazan) Loden speelt zelf de hoofdrol in enige film die ze regisseerde. Geserreerd vertellend, in een documentaire-stijl, portretteert zij een jonge, net gescheiden vrouw die geen andere keuze lijkt te hebben dan haar leven apathisch zwervend uit te leven, tot haar een ander bestaan wordt geboden: aan de zijde van een weinig geslaagde bankrover. Bij de Nederlandse bioscooprelease in 1986 (!) werd Loden omschreven als een `Jarmusch avant la lettre'. BBC2, 2.05-3.50u.

. The Naked Jungle (Byron Haskin, 1954, VS). Opmerkelijk mengsel van melodrama en exotisch avontuur. Zuidamerikaanse plantage-houder Charlton Heston worstelt anno 1901 zowel met rode mieren als met zijn 'handschoentje' Eleanor Parker. Morgen, SBS6, 8.00-9.40u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

The Gunfighter (Henry King, 1950, VS). ZDF, 1.00-2.20u., zwart-wit.; Love Me Tender (Robert D. Webb, 1956, VS). ARD, 3.00-4.25u., zwart-wit.