Ramsj

William Rubin (ed.): Primitivism in 20th century art. Paperback, van ƒ148,70 voor ƒ99,90. De Bengel Dordrecht.

Klassieke, tweedelige catalogus over de invloed van de Afrikaanse beeldende kunst op het werk van onder meer Gauguin, Picasso, Brancusi, Lipchitz, Modigliani, Klee, en Moore. Ook de invloed op het fauvisme, het surrealisme en het expressionisme komt uitgebreid aan bod. De catalogus werd in 1984 uitgegeven door het Museum of Modern Art in New York en is sindsdien vijf maal herdrukt. Prachtwerk met schitterende illustraties.

Dini Hogenelst, Frits van Oostrom: Handgeschreven wereld. Paperback, Prometheus 1995, van ƒ49,90 voor ƒ25,-.

De Bengel Dordrecht (en elders).

Aantrekkelijk uitgegeven studie over Nederlandse literatuur en cultuur in de middeleeuwen. Het boek is rijk geïllustreerd en zeer toegankelijk geschreven. Met noten, een index en een uitgebreide bibliografie. In dezelfde reeks schreef de Leidse historicus H.W. van den Poel Het rijk van Insulinde (eveneens van ƒ49,90 voor ƒ25,-) over de opkomst en ondergang van Nederlands-Indië. Rijk geïllustreerd.

K.A. Appiah, H.L. Gates jr.: The dictionary of global culture. Paperback, Alfred A. Knopf 1997, van ƒ77,85 voor ƒ24,95. Nayler & Co Den Haag.

In culturele naslagwerken ligt de nadruk gewoonlijk op het Westen. Appiah en Gates hebben met deze traditie gebroken. De Westerse cultuur komt in hun bewonderenswaardige naslagwerk wel aan bod, maar de nadruk ligt op Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika. Het boek bevat twaalfhonderd ingangen – merendeels korte, informatieve biografietjes.

M.W. Jensen, G. Platje: De Marid. Gebonden, Sdu 1997, van ƒ59,50 voor ƒ14,95. De Slegte.

Kloek boek over de Marine Inlichtingendienst. Beide auteurs hebben bij de Marid gewerkt, wat je doet afvragen hoe kritisch en onafhankelijk ze zijn geweest. Maar goed, volgens de flaptekst laat dit boek ons kennismaken met nimmer onthulde geheime acitiviteiten van de Marine Inlichtingendienst. De dienst heeft zestig jaar bestaan en werkte wereldwijd. Boven, én onder water.

Teresien da Silva, Dineke Stam: Sporen van de oorlog.

Paperback, Anne Frank Stichting 1989, van ƒ14,90 voor ƒ4.95. De Slegte.

Elke provincie heeft zijn eigen, veelal karakteristieke oorlogsgeschiedenis. In dit originele boek wordt per provincie van tien of twaalf plaatsen verteld over een bijzondere, veelal dramatische gebeurtenis in de jaren '40-'45. Met kaarten en foto's. In Verzet in Nederland (van ƒ39,90 voor ƒ12,95 bij De Slegte) geeft C.M. Schutten een compleet, chronologisch overzicht van het verzet in Nederland tijdens WO-II. Aan bod komen o.a. de illegale pers, spionage, stakingen, de onderduikbeweging en verzetsgroepen.

G.B.J. Hilterman: G.B.J.'s kijk op zijn tijd. Paperback, Sdu 1995, van ƒ39,90 voor ƒ9,95. De Slegte.

In sommige kringen wordt er nogal lacherig gedaan over G.B.J., maar achteraf bezien had Neerlands beroemdste radio-commentator het vaak bij het rechte eind. De titel en de foto's in het boek getuigen van forse ijdeltuiterij (G.B.J. met Yasser A., Joseph L., prins B., Willy B., enzo verder), maar oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid kan Hilterman niet worden ontzegd.

Willem Bijsterbosch e.a.: Strijdgewoel. Paperback, Contact 1997, van ƒ34,90 voor ƒ15,-. Steven Sterk Utrecht.

Bundel verhalen van verschillende auteurs over homoseksualiteit. `Iedere schrijver', aldus de achterflap, `beschrijft de homoseksuele liefde op eigen wijze: de een in lyrische bewoordingen, de ander juist sober en hard, dan weer bloemrijk of niets verbloemend.' Bijdragen van o.a. Bas Heijne, Tom Lannoye en Stephan Sanders.

J. Waldram: Encyclopedie van de filosofie. Gebonden, Tirion 1994, van ƒ39,50 voor ƒ14,95. De Slegte.

Klein encyclopedietje van de filosofie. Het gaat hier om een bewerking van een gelijknamig werk van K. Kuypers, maar enige nadere toelichting ontbreekt. De lemma's zijn kort en zonder literatuurverwijzingen. Voor een filosofische kijk op wat de welvaart jonge kinderen aandoet, kan men terecht in Zappend door het leven van Ulrike Zöllner (van ƒ29,90 voor ƒ9,95 bij De Slegte).

Havens van Amsterdam anno 1925. Nederlands Filmarchief, van ƒ29,95 voor ƒ14,95. Het Martyrium Amsterdam.

Het Nederlands Filmarchief heeft honderden videobanden uitgebracht, maar die tref je maar zelden in de ramsj aan. Bij Het Martyrium zijn er nu drie in de aanbieding: een historische documentaire over de Amsterdamse havens in 1925, eentje over Suriname in 1921, en eentje over vissersplaatsen aan de Zuiderzee omstreeks 1930. De speelduur is zo'n 45 minuten.

C. Santen, A.J. Hansen: Licht in de architectuur.

Gebonden, J. de Bussy 1985, van ƒ49,50 voor ƒ19,50. Nijhof & Lee Amsterdam.

Tamelijk technisch en wellicht enigszins gedateerd boek (want alweer vijftien jaar oud) over de toepassing van kunstlicht en daglicht in de architectuur. De auteurs geven onder meer informatie over armaturen, bezonningsmeters, zonwering, verlichting in musea en het berekenen van kunstlicht. Veel plaatjes en zogenoemde stippendiagrammen.

    • Ewoud Sanders