Psychedelische giraf in het krantenbos

Gerecycled papier wordt doorgaans weer papier. Maar Mickaël Bethe-Selassie gaat een stap verder en construeerde uit oude kranten een volledig woud. Zijn kleurrijke beelden van papier maché, waarvan er 27 tentoongesteld staan in het Tropenmuseum, leunen tegen elkaar aan als een groepje door de wind gebogen bomen op een savanne. Bethe-Selassies symbolische bos wordt bevolkt door fantasiedieren, grillige totempalen en metershoge monolieten met handen en gezichten.

Wij kregen duif te eten in een zoet bladerdeegkorstje, want ook een huwelijk bestaat uit zoete en zoute gedeeltes. Een jonge dame at de duif, stond op, kwam tien minuten later terug en zei: ,,Zo de duif is weer gevlogen.''

Tentoonstelling: Het magische woud; beelden van Mickaël Bethe-Selassie. T/m 2 januari 2000 in het Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Geopend: ma-vr: 10-17u., za-zo: 13-17u.

    • Edo Dijksterhuis