Onzekerheid troef op effectenbeurs

Het was vanmorgen onzekerheid troef op de Amsterdamse effectenbeurs. Beleggers durfden zich nauwelijks te bewegen uit onzekerheid over de ontwikkeling van de rente. ,,We wachten af wat er volgende week gebeurt'', zei een handelaar, duidend op een mogelijke verhoging van de rente in de Verenigde Staten.

Door al deze aarzeling beperkten de mutaties zich tot dubbeltjeswerk. De AEX-index vertoonde nauwelijks beweging. De toonaangevende graadmeter stond aan het eind van de ochtend op 562,66 punten, een plusje van 2,14 punt (0,2 procent). Ook in Frankfurt en Londen waren de veranderingen in de voornaamste indices minimaal. Beide beurzen noteerden evenals het Damrak een plusje van 0,2 procent.

Het Damrak verloor gisteren nog bijna tien punten. Dat was mede onder invloed van Wall Street, waar op het moment dat in Amsterdam de handel sloot de Dow-Jonesindex op min 105 punten stond. ,,Maar toen we vanmorgen weer aan het werk gingen bleek het verlies aan het eind van de dag in New York niet meer dan 27 punten te zijn'', verzuchtte een handelaar. Die ontwikkeling hielp niet mee om Amsterdam vanmorgen enige richting te geven.

ABN Amro deed het vandaag nog steeds goed onder invloed van de uitstekende resultaten en verwachtingen die de bank gisteren publiceerde. Ondanks het feit dat er dividend is uitgekeerd steeg het aandeel met 15 eurocent tot 21,85 euro.

Een relatief fors verlies was er voor het verzekeringsconcern ASR. Het aandeel moest 85 eurocent inleveren op 61,50 euro. ASR publiceerde gisteren een halfjaarwinst die 16,5 procent hoger lag dan in de eerste helft van `98. Onder de AEX-fondsen deden de uitgeverijen het opvallend goed. Wolters Kluwer steeg met 1,5 procent tot 34,80 euro. Elsevier steeg met eenzelfde percentage. VNU kreeg er 15 eurocent bij op 35,10 euro.