Molukkers slaags met ME bij betoging

Een groep van ongeveer driehonderd Molukse jongeren is gisteren in Den Haag tijdens een demonstratie slaags geraakt met de mobiele eenheid. Vijf betogers werden wegens openlijke geweldpleging gearresteerd. De vijf zitten nog vast.

De relschoppers maakten deel uit van een betoging van ongeveer tweeduizend Molukkers die protesteerden tegen de ongeregeldheden op Ambon. Bij het Vredespaleis wilde een groep afwijken van de voorgeschreven route en optrekken naar de Indonesische ambassade. Daarbij doorbraken ze de menselijke keten die de Molukse ordedienst had gevormd. Toen de ME ingreep ontstonden vechtpartijen, waarbij de jongeren met stenen gooiden en met stokken sloegen.

De ME te paard dreef vervolgens de menigte uiteen. Daarbij werd een man door een paard omvergelopen. Toen hierna een ambulance arriveerde, werden de ruiten ingegooid door de betogers. Een politiepaard raakte gewond toen een betoger een stok op zijn hoofd stuksloeg.

De organisatie van de demonstratie geeft de politie de schuld van de ongeregeldheden. Volgens een woordvoerder was met de politie afgesproken dat de ME zich niet zou laten zien, omdat dat agressie zou opwekken. Een politiewoordvoerder spreekt dit tegen. ,,In de voorbespreking is duidelijk, op papier vastgelegd dat de ME zich duidelijk zichtbaar zou mogen opstellen, ook bij een geregeld verloop van de demonstratie.'' De politie verwacht nog meer arrestaties.