Kom niet aan de familie van de bondskanselier

Gerhard Schröder, de Duitse bondskanselier, is des duivels. Eerst wordt de zonnige stemming op zijn Italiaanse vakantie-adres gedrukt door dagelijkse telefoontjes uit Berlijn over de richtingenstrijd in de SPD, dan moet Schröder in de Duitse pers lezen dat Oskar Lafontaine hem en zijn moderniseerders er binnenkort van langs zal geven in zijn memoires, nu blijken Schröder en zijn vrouw Doris het lachnummer van de natie te worden in een komische tv-serie van RTL.

Stinksauer is de kanselier, laten zijn vertrouwelingen in Berlijn weten. Toen Schröder de sappige verhalen over de nieuwe komedie Wie war ich, Doris? las, liet de kanselier vanuit Italië een voorgenomen vraaggesprek met RTL in de reeks `zomerinterviews' afzeggen.

Nu is de kanselier allesbehalve afkerig van de media. Schröder is vaker dan al zijn voorgangers royaal in de pers en op de televisie present en zodra hij een camera gericht ziet, verschijnt een brede glanzende-tanden-lach. De kanselier schrok er zelfs niet voor terug te poseren in een glossy live-style-blad in een kostbare kasjmier-jas. Nog tijdens zijn verkiezingscampagne was Schröder goede vrienden met RTL en kreeg hij een gastrol in de populaire soap `Goede Tijden, Slechte Tijden'.

Maar deze keer is RTL te ver gegaan. De kanselier is allesbehalve verheugd, liet Schröders woodvoerder Uwe-Karsten Heye weten. De kanselier is vooral verstoord, omdat in de komedie grappen over zijn vrouw Doris worden gemaakt. ,,Hier is een grens overschreden, die niet mag worden overschreden. Van mijn familie moeten zij afblijven'', liet Schröder weten aan het boulevard-blad Bild.

RTL is evenwel niet van plan van haar voornemen af te zien. Dat zou volgens hoofdredacteur Hans Mahr neerkomen op censuur. Hij vindt de opvatting dat Doris Schröder-Köpf niet op de hak mag worden genomen overdreven. Want waar gaat het om?

De komedie gaat over het politieke leven en het privéleven van de 55-jarige kanselier en zijn 36-jarige vrouw – zijn vierde – die in Duitsland vanwege haar blonde kapsel Diana Schröder wordt genoemd. Wij zijn brutaal, maar niet boosaardig, vindt RTL. Er worden bedscènes getoond van Gerd en Doris, minister van Milieu Jürgen Trittin is op de vlucht voor zijn groene vriendjes en er is grote rivaliteit tussen de First lady en de nog blondere echtgenote van Oskar Lafontaine, Christa Müller. Leidmotief van de soap is de angst dat de Schröders hun macht net zo snel kunnen verliezen als ze die hebben gewonnen. Maar RTL belooft `niet onder de gordel' te gaan.

Waarom zou in Duitsland niet kunnen wat in het buitenland allang gebeurt, vraagt RTL zich af. De omroep verwijst naar het Britse Spitting Image waarin de echtgenoot van `Maggie' Thatcher steeds dronken werd voorgesteld. Deze herfst moet de serie beginnen. RTL wordt nog geplaagd door één zorg: hoe lang blijft deze regering nog in het zadel?

    • Michèle de Waard