Internationale beurzen

LONDEN

Olie- en bankaandelen waren vanmorgen de gangmakers op de Londense beurs. Het FTSE-100 koersgemiddelde stond rond het middaguur op 6146.2, een winst van ruim 28 punten of bijna een half procent. Shell Transport was de aanvoerder onder oliewaarden en steeg al vroeg 1,5 procent. Aanleiding voor de vraag naar oliefondsen vormde de olieprijs die tot het hoogste peil in 22 maaanden is gestegen en geruchten over een fusie tussen de Amerikaanse concerns Texaco en Unocal. Bij de banken was vooral HSBC in trek. De grootste koerssprong maakte het aandeel Rolls-Royce.

FRANKFURT

De Dax-index in Frankfurt profiteerde van koersstijgingen voor Dresdner Bank en HypoVereinsbank die zijn toegelaten tot de Eurostock-50 index. Ook de bankfusies in Japan, die gezien worden als een stimulans voor de financiële sector, waren een positieve factor.

De Dax stond halverweg de dag op 5224,51, een winst van ruim 0,7 procent.

PARIJS

Op de beurs in Parijs heerste dezelfde positieve stemming als op de andere Europese beurzen. De CAC-index stond vanochtend ruim 0,4 procent hoger op 4428.

NEW YORK

De koersen in Wall Street zijn gisteren verder gedaald, maar de schade viel uiteindelijk mee. De Dow-Jonesindex ging omlaag met 27,54 punten (0,25 procent) tot 10.963,84. Het maximale verlies bedroeg 118 punten. Net als woensdag, toen de Dow met 125 punten kelderde, stond de handel in het teken van winstnemingen en rentevrees. De beurs heeft zich er al bij neergelegd dat de centrale banken in de VS de rente volgende week dinsdag zullen optrekken met 0,25 procentpunt. Maar de vrees groeit dat later dit jaar nog meer verhogingen nodig zijn om de inflatie onder de duim te houden.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag winst geboekt dankzij de bekendmaking van drie grote banken dat zij gaan fuseren. De Nikkei-index steeg met 218,37 punten tot 18.098,11. De stijging van 1,2 procent deed zich voornamelijk voor bij de financiële waarden. Die profiteerden van de aankondiging van de IBJ, Dai-Ichi Kangyo en Fuji Bank dat ze hun activiteiten gaan bundelen. De beurs van Zuid-Korea was ook hoger. Daar eindigde de handel met een winst voor de beursindex van 0,8 procent. Australië was fractioneel lager. In Hongkong waren de beurskoersen aan het eind van de handel ongeveer 1,2 procent beter.