Handelstekort VS in juni naar record

Het Amerikaanse handelstekort is in juni gestegen tot het record van 24,6 miljard dollar. Dit heeft het ministerie van Handel gisteren bekendgemaakt. Het bedrag is ruim 16 procent hoger dan het tekort van 21,2 miljard dollar van mei en bovendien een stuk hoger dan de 20,5 miljard dollar die de meeste deskundigen hadden voorzien.

De meeste economen voorzien voor de komende maanden een vermindering van het Amerikaanse handelstekort. Ze wijzen daarbij op de toenemende vraag naar goederen in de hele wereld na de Aziëcrisis.

In totaal nam de import van goederen en diensten in juni met 3,9 procent toe tot het record van 103 miljard dollar, onder meer doordat Amerikanen meer buitenlandse auto's, computers en teleco-appartuur kochten

Ook de olie-import nam toe. De export groeide met slechts 0,5 procent tot 78,4 miljard dollar. Dat is het hoogste bedrag sinds vorig jaar november.

Op grond van de eerste helft van dit jaar zou het handelstekort over 1999 uitkomen op 236 miljard dollar, 44 procent hoger dan vorig jaar.

Economen maakten gisteren voor een speciale Congrescommissie duidelijk dat het tekort vooral is veroorzaakt door het samenvallen van een sterke economische groei in de Verenigde Staten de afgelopen twee jaar met de wereldwijde economische terugval als gevolg van de Aziëcrisis.

Catherine Man van het gezaghebbende Institute of International Economics verklaarde tegenover de commissie dat de huidige trend niet kan voortduren.

Uiteindelijk zullen buitenlandse investeerders elders hun geld investeren, wat het duurder maakt om het handelstekort te financieren.

Het groeiende handelstekort heeft voor politieke wrijvingen gezorgd tussen het Witte Huis en het Congres. De druk in Washington neemt toe om handelsbarrières op te werpen om de eigen industrie te beschermen, zoals de staalindustrie.

Het tekort met Japan steeg met 19,3 procent tot 6,3 miljard dollar, en dat met China met 7,9 procent tot 5,7 miljard dollar. (AP)