Frankrijk boos over aanvallen

Voor de derde maal binnen twee maanden heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren zijn `onbehagen' geventileerd over de Amerikaans-Britse bombardementen op Irak. Deze zijn een direct antwoord op de pogingen van Saddam Hussein om de no fly zones, die door de geallieerden (inclusief Frankrijk) boven noord- en zuid-Irak werden ingesteld, ongedaan te maken.

De Franse regering wil de oude vriendschapsrelatie met het Irak van Saddam zo snel mogelijk herstellen, en neemt daarom afstand van het Amerikaans-Britse beleid. Irak heeft een schuld aan Frankrijk uitstaan van naar schatting acht miljard dollar. En het heeft, na Saoedi-Arabië, de grootste oliereserves ter wereld, die de Franse oliemaatschappijen dolgraag exploiteren. Bovendien probeert Frankrijk het Amerikaanse machtsmonopolie in de Golfregio op alle mogelijke manieren te breken.

Frankrijk eist in de Veiligheidsraad van de VN consequent een `zachtere aanpak` van Irak. Zo heeft het voorgesteld de sancties op te heffen, op voorwaarde dat Irak akkoord gaat met een inspectieregime op zijn toekomstige bewapening. De door Parijs voorgestelde VN-commissie, die zich niet langer zou moeten bekommeren of Irak wél of niet massa-vernietigingswapens achterhoudt, zou ,,een nieuwe structuur en werkwijze'' moeten krijgen, die nog niet nader zijn gedefinieerd.