Een prinses kan zich niet bewegen

Met een kroon op je hoofd door een echt paleis lopen, net als een koningin of een koning. Dat kan in het paleis op de Dam. Tien kinderen staan klaar voor een rondleiding. Het paleis op de Dam is van de koningin. Als zij een feestje geeft, rijden er sjieke auto's voor en wordt het gesloten. Maar als ze er niet is, mag iedereen een kaartje kopen en binnen rondkijken.

De rondleidster heet Nancy. Ze blaast op een bazuin, een soort ouderwetse trompet, en verzamelt zo de groep om zich heen. Ze heeft een doos vol kronen bij zich, maar sommige kinderen willen er geen op. Voor het vertrek moet iedereen wel koninklijk leren lopen. Dominiek (6) weet hoe dat moet: handen op de rug, kin omhoog en dan langzaam, netjes voortschrijden. De groep doet hem na, en... het werkt! De andere bezoekers gaan vanzelf opzij als ze eraan komen.

De eerste stop is de grote hal. Vroeger was het hier heel druk. Toen was het paleis nog geen paleis, maar het stadhuis van Amsterdam. Iedereen kon er naar binnen, om te trouwen of andere zaakjes te regelen. Op de muur zie je koning Midas, een oude koning met een paar ezelsoren. Midas mocht een wens doen die zeker uit zou komen. ,,Wat zouden jullie dan wensen?'' vraagt Nancy. Iedereen zegt hetzelfde: nóg duizend wensen doen! ,,Maar dan?''vraagt Nancy weer. ,,Dat ik de handstand kon,'' fluistert Elise (7). Midas wenste dat alles wat hij aanraakte van goud werd. Dat was dom: als hij een appel wou eten werd die van goud, als hij zijn vrouw wilde kussen werd zij van goud. Zijn leven werd een ramp. Vandaar die ezelsoren.

Beneden in het paleis werden boeven bestraft. Een team van drie rechters besloot wie welke straf moest krijgen. Celeste (10) vind dit het mooiste kamertje: ,,Lekker eng.'' De stoelen van de rechters staan er nog. Op de muur zie je doodskoppen, slangen en bijlen. De ergste boeven werden opgesloten in de kerkers onder het paleis. Daar kun je nu jammer genoeg niet meer in.

Koning Lodewijk was de eerste koning die in het stadhuis ging wonen. Hij ging in de nieuwskamer staan, zwaaide de balkondeuren open en riep tegen de Amsterdammers: ,,Dag mensen, iek ben jullie nieuwe konijn!'' Hij bedoelde koning, maar Lodewijk was eigenlijk Frans. Zijn Nederlands was nog niet zo goed. Lodewijk hield veel van muziek. Hij bracht speeldozen en muziekinstrumenten het paleis binnen, en liet speciaal voor zijn vrouw Hortense een prachtige houten vleugel bouwen. Zijn instrumenten kun je nog tot september in het paleis bekijken.

De volgende stop is Lodewijks houten hemelbed. De hele groep zou best in zoiets willen slapen, behalve Dominiek. Hij vindt het bed lelijk, en de portretten van prinsessen en koninginnen aan de muur ook. ,,Hoe kan de koning daar nou op verliefd worden,'' vraagt hij zich af. De kinderen op de schilderijen zien er een beetje stijf uit. In Lodewijks tijd moesten ze dezelfde kleren aan als grote mensen. De meisjes droegen hoeden en jurkjes met kant, en de jongens mini-uniformen, net als hun vader. Oef. Celeste zou er nooit zo bij willen lopen: ,,Het is wel mooi, maar je kunt je helemaal niet bewegen.'' Margreet (7) lijkt dat niet erg: ,,Dan ga ik gewoon de hele dag zitten lezen en schrijven in een stoel. Juist leuk.''

Na een uur is de tour voorbij. De kronen kunnen weer af. Dominiek zou zelf best koning willen worden, zegt hij. ,,Dan heb je veel geld en altijd te eten.'' Maar Celeste zou nooit koningin willen zijn: ,,Veel te onvrij. Je kunt niet eens meer rustig gaan winkelen.''

Op zondag 22 en zondag 29 augustus zijn er nog kinderrondleidingen door het Paleis op de Dam, om 2 uur 's middags. Voor je ouders wordt gezorgd: er is een aparte tour voor volwassenen. Je kunt ook zelf een kinderrondleiding regelen, voor een partijtje van maximaal 15 kinderen of voor je hele klas. Voor informatie: 020-6204060.

    • Sandra Heerma van Voss