DE DUBBELE ZOMERKEUKEN (5)

Vandaag een recept voor een warme en een koude soep. De warme rode paprikasoep is snel en eenvoudig te maken. De koude avocadosoep vergt wat meer tijd. Soep nummer 1: bak de gesnipperde ui in een beetje olijfolie zacht en glazig. Snijd de paprika's in de lengte door. Verwijder zaadlijsten en stelen. Snijd de paprika's in grove stukken. Giet een beetje olijfolie in een soeppan en bak hierin de stukken paprika ongeveer 10 minuten. Voeg de gebakken ui, de in stukjes gesneden knoflookteen en de bouillon toe.

Laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Pureer de inhoud van de soeppan met een blender of gebruik een ander keukenapparaat. De soep moet zo dik zijn als tomatensap uit een pak of fles. Breng de soep op smaak met zout en de pittige paprikapoeder. De bereiding van de koude avocadosoep met rode paprika gaat als volgt: Snijd de paprika's in de lengte doormidden. Leg ze onder de gril. Zodra er zwarte plekken op de paprika's verschijnen worden de paprika's in een schaal gelegd die word afgedekt. Of leg ze in een plastic doos of zak. Laat ze een half uur staan. Trek de velletjes van de paprika. Pers de citroenen uit. Verwijder de schil en pit van de avocado's. Pureer het vruchtvlees met de helft van het citroensap, de koude bouillon en de crème fraîche. Breng op smaak met zout en peper. Zet dit mengsel afgedekt in de koelkast. Pureer vervolgens de rode paprika's met de rest van het citroensap en de knoflook. Schep de avocadosoep in diepe borden. Schep in het midden de rode paprikapuree. Strooi er wat fijngeknipte bieslook op. Deze groene soep moet helemaal worden opgegeten. Bewaren is geen goed idee. Het vruchtvlees van de avocado verkleurt, ondanks het citroensap, na een tijdje en ziet er dan onappetijtelijk uit.

    • Anne Scheepmaker