Churchill verbood BBC-uitzending

Winston Churchill heeft in 1954, toen de Koude Oorlog in alle hevigheid woedde, voorkomen dat de BBC een documentaire zou maken over de atoombom. Dat blijkt uit onlangs vrijgegeven documenten. Churchill stuurde onmiddellijk een memorandum naar het verantwoordelijke ministerie met de vraag of het wel verstandig was zo'n programma uit te zenden. De BBC reageerde woedend op Churchills bemoeienis en vreesde dat zo'n vorm van controle, ,,zonder precedent in vredestijd'', zou leiden tot nog meer invloed van de regering. Daarop werd de minister van Defensie, Harold Macmillan, ingeschakeld om het programma te voorkomen. Volgens Macmillan zou internationaal overleg in gevaar worden gebracht wanneer de media ,,een heel ander en mogelijk veel pessimistischer beeld van atoombewapening zouden schetsen'' dan de regering. Pas in de jaren zestig had de BBC weer de volledige vrijheid om programma's over dit onderwerp te maken. (AFP, Reuters)