Celstraffen geëist in fraudezaak GVB

Tegen de 53-jarige J.M., voormalig chef elektrische installatie van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam, is gisteren voor de rechtbank een gevangenisstraf geeist van 21 maanden en 50.000 gulden boete voor fraude en valsheid in geschrifte. Twee andere GVB'ers hoorden vijftien maanden met 25.000 gulden boete en negen maanden met 10.000 gulden boete eisen. Ook een toeleverancier en een tussenpersoon stonden deze week terecht. Tegen hen werden onvoorwaardelijke celstraffen van tien en zes maanden geëist.

Bij het GVB was volgens justitie tot midden jaren negentig zelfverrijking en het toedekken van kwalijke praktijken aan het orde van de dag. En vrijwel iedereen wist er van. ,,Grijpen, graaien en zakkenvullen'', zo benoemde officier van justitie J. Plooy het gisteren. De `GVB-cultuur' kwam aan het licht bij een controle in 1996 bij de leverancier uit Renswoude van de belastingdienst. Op een factuur stond `inclusief geluidsapparatuur en behuizing'. Dat bracht een strafrechtelijk onderzoek op gang dat pas begin dit jaar werd afgerond. Achter die ene factuur bleek een groot spel van oplichting, omkoping en diefstal schuil te gaan.

De chef bleek zich vooral te laten fêteren door een installatiebedrijf uit Enschede van onder meer lichtbakken voor de metro. Zo kreeg hij voor meer dan 10.000 gulden dure Bang & Olufsen-apparatuur geleverd. De rekening ging naar het GVB. ,,In de grote hoop viel het toch niet op'', zei Plooy in zijn requisitoir. De chef werkte ook mee aan fake-leveringen, wat er op neer kwam dat er twee keer voor lichtbakken werd betaald. Zo werd meer dan een ton opgestreken. Het geld werd verdeeld tussen de installateur en de GVB'ers. De hoofdverdachte drukte al met al honderdduizenden guldens achterover. Hij bekostigde er onder meer een huis in Zwitserland van. De badkamer, de bedden en witgoed liet hij leveren door `bevriende' bedrijven. Ook een GVB-hoofdopzichter profiteerde mee. Hij vervalste met M. werkbriefjes van medewerkers, die dan in ruil voor geld donderdagmiddag al naar huis konden. Daardoor zou het GVB voor drie miljoen gulden benadeeld zijn. Op kosten van de installateur werd er geregeld ruim gedronken in cafés, gedineerd in restaurants en werd seksclub Jamaica bij Schiphol bezocht.

De hoofdverdachte ontkende deze week bijna alles, ondanks gedetailleerde verklaringen van de installateur. ,,Ik heb nooit een stuiver aangenomen'', zei M. Zijn luxe leventje bekostigde hij van gokwinsten. Dat etentjes en hotels door GVB-leveranciers werden betaald, vond hij niet ongewoon.