Britten willen stroom Roma snel indammen

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is spoedoverleg met Tsjechië begonnen om een eind te maken aan de aanhoudende stroom asielzoekers uit dat land. Het aantal Roma (zigeuners) uit Tsjechië dat in het Verenigd Koninkrijk maandelijks politiek asiel vraagt is opgelopen van vijf naar bijna tweehonderd.

Minister Straw (Binnenlandse Zaken) heeft gezegd te overwegen in laatste instantie geen visa meer aan Roma te zullen verstrekken. De Refugee Council, een semi-autonoom advieslichaam voor asielzaken, heeft Straw eerder verweten geen acht geslagen te hebben op rapporten over mensenrechtenschendingen tegen zigeuners uit Tsjechië, Slowakije en Roemenië, die grond voor asiel zouden bieden.

De Roma hebben Straw deze week in politieke problemen gebracht, nadat een klacht wegens discriminatie tegen hem werd ingediend. Straw zei vorige maand dat ,,sommige nomaden zich voordoen als eerzame zigeuners, terwijl ze dat niet zijn'', omdat ze ,,overlast veroorzaken, inbraken plegen en in portieken poepen zonder dat ze daarvoor bestraft worden''. Een belangengroep van de Roma beschuldigt Straw ervan te hebben ingespeeld op een ,,stereotiep imago van zigeuners''. Straw ontkent dat.

De stroom Roma verhoogt de druk op de Britse immigratiedienst verder. Vorig weekeinde braken op een kermis in Dover ongeregeldheden uit tussen asielzoekers en plaatselijke bewoners. In immigratiecentra in Kent verblijven nu zo'n 5.000 asielzoekers in afwachting van een beslissing over toelating.

Straw heeft een wet in voorbereiding die het aandeel van zogeheten economische vluchtelingen onder de asielzoekers moet indammen. De wet moet leiden tot een besparing van 150 miljoen pond (500 miljoen gulden) en vervangt onder meer gelduitkeringen door voedselbonnen.

Vorige maand moest Straw zich verantwoorden voor het zeer hoge aantal asielzoekers dat met een economisch motief in het Verenigd Koninkrijk terecht komt. Zij reizen via de Kanaaltunnel op twee kaartjes, één van Parijs naar Calais en één van Parijs naar Londen. Bij de enige paspoortcontrole op de trein, vóór de Chunnel, laten ze alleen het kaartje naar Calais zien.