Belgische Tractebel volledig Frans

Het Franse concern Suez Lyonnaise heeft een bod uitgebracht van 7,5 miljard euro (16,5 miljard gulden) op het nutsbedrijf Tractebel, de grootste stroomleverancier van België. Suez wil daardoor zijn belang vergroten van 50,3 tot 100 procent. Per aandeel Tractebel bieden de Fransen een eigen aandeel plus 16 euro in contanten. Daarmee ligt het bod 19,5 procent boven de laatste beurskoers. Tractebel, qua beurswaarde de op drie na grootste onderneming in België, boekte vorig jaar een omzet van 11,07 miljard euro. Suez Lyonnaise kwam uit op omgerekend 69 miljard gulden. Het concern is actief in de sectoren energie, water, afvalverwerking en communicatie. De Belgische staatssecretaris voor Energie, Deleuze, is bezorgd over mogelijke overheersing van de energiesector door de Fransen. (ANP, Belga)