Bankfusie Japan grootste ter wereld

Drie grote Japanse banken, Industrial Bank of Japan, Dai-Ichi Kangyo Bank en Fuji Bank, gaan fuseren en zullen hiermee de grootste bank ter wereld vormen. Twee andere Japanse banken, Tokai Bank en Asahi Bank, kondigden vandaag eveneens een fusie aan. Dit wordt de tweede bank van Japan.

Het bankentrio liet vanmorgen weten dat ze volgend najaar een holding oprichten en voorjaar 2002 hun activiteiten samenvoegen. De combinatie heeft een balanstotaal van, omgerekend, ruim 2.600 miljard gulden. De drie zijn samen groter dan de huidige nummer één, Deutsche Bank (1.617 miljard gulden), die onlangs het Amerikaanse Bankers Trust overnam. Ook als de fusie van de Franse banken Société Générale, Paribas en BNP doorgaat, blijft de Japanse combinatie de grootste.

Tokai Bank en Asahi Bank willen hun bestaande samenwerking in 2001 omzetten in een holding. De combinatie wordt de zevende bank van de wereld.

Het fusieplan van drie Japanse banken lekte gisteren al gedeeltelijk uit. De combinatie heeft een jaaromzet van 113 miljard gulden en een winst van 2,5 miljard gulden. In totaal hebben de banken 35.000 werknemers en 772 vestigingen in eigen land en daarbuiten. In de eerste vijf jaar na het samengaan worden 6.000 arbeidsplaatsen geschrapt en verdwijnen 150 vestigingen. De banken willen gedwongen ontslagen vermijden.

Het samenwerkingsplan van de drie Japanse banken komt op een moment dat het Japanse bankwezen door de liberalisering van de financiële sector met grote concurrentie wordt geconfronteerd, ook uit het buitenland. De drie horen bij de vijftien grootste financiële instellingen van Japan die in maart van de overheid een geldinjectie kregen. Die steun was bedoeld om een einde te maken aan de problemen die zijn veroorzaakt door het enorme bedrag aan `slechte' leningen, die een erfenis zijn van de Japanse `luchtbeleconomie' in de jaren tachtig.

Twee van de drie fusiebanken, Fuji en Dai-Ichi Kangyo, werken sinds eind vorig jaar samen op het terrein van vermogensbeheer, vooral pensioenfondsen. Industrial Bank of Japan (IBJ) zit vooral in de effectenhandel en in obligatieleningen van de overheid en het bedrijfsleven. De bank heeft nauwe banden met het effectenhuis Nomura.

Masao Nishimura, bestuursvoorzitter van de IBJ wordt topman van de grootste bank ter wereld. Tijdens een persconferentie verklaarde Nishimura dat de Japanse banken door de problemen in eigen land zijn achtergebleven in de wereldomvattende herschikking die de banksector meemaakt.

,,Gedrieën hebben we besloten dat we in de revitalisering van Japans financiële sector voorop willen lopen'', aldus Nishimura. De centrale bank van Japan liet in een reactie weten blij te zijn met het fusieplan. De bank sprak van een grote stap in de wederopbouw van het bankwezen. De Japanse hebben de afgelopen jaren hun buitenlandse activiteiten drastisch moeten inkrimpen. De drie banken zullen 3 miljard dollar investeren om hun technologische systemen te verbeteren. ,,Dat zal ons de enige Japanse bank maken die zich kan meten met Amerikaanse banken.''

De beide fusies zullen volgens analisten gevolgd worden door meer bundelingen in de Japanse banksector. Er zullen volgens hen drie of vier grote bankgroepen overblijven, waarbij ook de grote bank Tokyo-Mitsubishi en Sumitomo Bank zitten.

De effectenbeurs in Tokio klom vandaag, nadat het nieuws officieel bekend was geworden, verder omhoog. De Nikkei-index steeg met 1,2 procent tot 18.098,11, weer boven de psychologisch belangrijke grens van 18.000. De koersen van de drie banken stegen gemiddeld ruim tien procent.

De Japanse media waren eveneens in de ban van het fusienieuws. De zakenkrant Nihon Keizai Shimbun, sprak in haar hoofdartikel van ,,een aardverschuiving die typerend is voor de situatie in de financiële wereld''. De krant verwoordde de wijdverbreide mening dat 17 topbanken teveel is voor een land als Japan.

Alleen de Japanse mededingingsautoriteit kan de fusies nog dwarsbomen. De commissie wilde ze vooraf is geconsulteerd