Aluminiumreus Alcoa neemt Reynolds over

Alcoa in Pittsburgh, de oudste en grootste aluminiumproducent ter wereld, heeft alsnog overeenstemming bereikt met de kleinere Amerikaanse concurrent Reynolds Metal Company over een overname voor 4,4 miljard dollar door aandelenruil.

Vorige week bracht Alcoa nog een vijandig bod uit van 5,6 miljard dollar (65 dollar per aandeel), maar dat werd door de directie van Reynolds afgewezen. Vervolgens bood Alcoa aan een deel van de overnamesom in contanten te betalen, maar de overeenkomst die beide bedrijven gisteren sloten, gaat weer uit van aandelenruil.

Afgesproken is dat Reynolds nog 30 dagen de tijd krijgt om met andere aanbieders in zee te gaan. Maar in dat geval moet Reynolds 100 miljoen dollar aan Alcoa betalen. Reynolds was in gesprek met de investeringsgroep Michigan Avenue Partners uit Chicago. Details over dit concurrerende bod zijn niet bekendgemaakt. Michigan Avenue Partners heeft al eerder kleine activiteiten van Reynolds overgenomen en betwijfelde gisteren of de Amerikaanse fusie-autoriteiten wel zullen instemmen met de combinatie Alcoa-Reynolds.

Als de overname door Alcoa doorgaat wordt de nieuwe groep de grootste producent van primair aluminium ter wereld, met een marktaandeel van circa 24 procent. Maar de nieuwe onderneming APA, die ontstaat uit de vorige week overeengekomen fusie tussen het Canadese Alcan, het Franse Pechiney en het Zwitserse Alusuisse zou nog een iets grotere omzet halen (21 miljard dollar tegen 20,5 miljard voor Alcoa en Reynolds samen.

Alcoa en Reynolds hebben samen 120.000 werknemers en activiteiten in meer dan 300 locaties in 36 landen. De producten van Alcoa worden gebruikt in de auto- en vliegtuigindustrie, bouwmaterialen, blikjes voor dranken en verpakkingen. Reynolds is sterk in aluminiumfolie, verpakkingen voor geneesmiddelen, auto-onderdelen en plastic folie.

De fusiebeweging in de aluminiumindustrie wordt vooral gedreven door een slechte marktsituatie met forse overcapaciteit en lage productprijzen als gevolg van de Aziatische en Russische financiële crises. Russische producenten exporteren op grote schaal primair aluminium naar de westerse markten waardoor de prijsnotering op de Londense metaalmarkt sterk is gedaald. Forse kostenbesparingen moeten daarvoor een oplossing bieden. Beide nieuwe groepen willen hun kosten met honderden miljoenen dollars per jaar verlagen.