Winstsprong ABN Amro

De nettowinst van ABN Amro is in de eerste helft van dit jaar met 29,7 procent gestegen tot 1,4 miljard euro, 3,1 miljard gulden. Nederlands grootste bank verwacht over geheel 1999 minimaal 30 procent winstgroei. Dat heeft bestuursvoorzitter J. Kalff vanmorgen bekendgemaakt.

Het hogere resultaat is vooral te danken aan licht economisch herstel in Azië, een eerste winstbijdrage van de vorig jaar overgenomen Braziliaanse Banco Real en sterke resultaten in de effectenhandel. De winstgroei voor heel 1999 valt mede gunstig uit omdat de resultaten van de bank in de tweede helft van vorig jaar onder druk stonden.

Kalff voorspelde vorige maand al een sterke winstgroei. Beleggers waren niet enthousiast. Op een lagere beurs leverde ABN Amro één procent in op 22,05 euro.

De opbrengsten groeiden in het eerste halfjaar met bijna 24 procent naar 7,6 miljard euro (16,7 miljard gulden). Het lukte ABN Amro voor het eerst sinds tijden de stijging van haar kosten onder het niveau van de inkomstengroei te houden. ,,Het is een zwaluw, maar nog geen voorjaar, laat staan zomer'', aldus Kalff vanmorgen.

Voor het eerst behaalde ABN Amro het grootste deel van de winst uit het buitenland. Mede dankzij een bijdrage van 166 miljoen euro aan de brutowinst door Banco Real verdrievoudigde het resultaat in Latijns Amerika. Ook Noord-Amerika en Azië lieten een verbetering zien. Oost-Europa vertoonde een daling, met name door zware concurrentie in Hongarije. In het Midden-Oosten stonden de resultaten onder druk door problemen bij een niet met name genoemde frauderende debiteur. De risico's die ABN Amro loopt met leningen aan het noodlijdende Daewoo zijn beperkt, aldus Kalff. In het bedrag van vijf miljard dollar dat acht buitenlandse banken bij het Zuid-Koreaanse conglomeraat hebben uitstaan, bedraagt het ABN Amro-aandeel 2,5 tot 3 procent.

In Nederland profiteerde ABN Amro van een sterke groei van de hypotheken. Het rendement op het eigen vermogen bereikte een recordniveau van meer dan 27 procent.