Verlies van Nedlloyd valt hoger uit

Nedlloyd heeft in de eerste helft van dit jaar vooral als gevolg van tegenvallende resultaten bij containerrederij P&O Nedlloyd een aanzienlijk hoger verlies geleden.

Het negatieve resultaat bedroeg 42 miljoen euro (92 miljoen gulden) tegenover een verlies van 15 miljoen euro (33 miljoen gulden) in de eerste zes maanden van '98.

Met het oog op de onzekere situatie in de containervaart doet Nedlloyd geen prognose voor de resultaten van geheel '99. De resultaten van het concern worden na de verkoop van de divisie landtransport aan Deutsche Post, die in het tweede kwartaal is afgerond, vrijwel geheel bepaald door de gang van zaken bij de joint venture P&O Nedlloyd. Bij die containerrederij daalde het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal fors. Het ging van 22 miljoen dollar positief naar een verlies van 18 miljoen dollar.

Dit was vooral een gevolg van de daling van de gemiddelde opbrengst per container met 9 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar. De opbrengstdaling is voor ongeveer de helft veroorzaakt door tariefsverval op de Atlantische en Noord-Zuid-routes. Recente tariefsverhogingen voor de diensten op de Grote Oceaan en het Verre Oosten hebben tot nu toe onvoldoende compensatie voor deze ongunstige ontwikkelingen geboden. P&O Nedlloyd vervoerde in het tweede kwartaal wel 12 procent meer containers dan in dezelfde periode van `99. Die stijging deed zich echter vooral voor op relatief onderbezette routes met dienovereenkomstige lage tarieven.

Financiële analisten hadden voor Nedlloyd op een winst over het tweede kwartaal gerekend.

Nedlloyds operationeel resultaat beliep in het tweede kwartaal 23 miljoen euro negatief tegenover 2 miljoen negatief in dezelfde periode van voprig jaar. Het aandeel in het resultaat van P&O Nedlloyd was in het tweede kwartaal 18 miljoen euro negatief tegenover 1 miljoen euro positief in het vergelijkbare kwartaal van '98. In het eerste halfjaar was de omzet (exclusief P&O Nedlloyd) 837 miljoen euro tegen 796 miljoen in de eerste zes maanden van vorig jaar.

Het Zweedse zeetankvaartbedrijf Broström van Ommeren (Brovo) is in de rode cijfers gedoken. De onderneming, die voor 49 procent in handen is van tankopslagbedrijf Van Ommeren, leed in het eerste halfjaar een verlies van 700.000 kroon (175.000 gulden). Een jaar eerder boekte zij nog een winst van 25 miljoen kroon.

De omzet van de Zweden daalde met 50 miljoen tot 1013 miljoen kroon. Brovo schrijft de tegenvallende resultaten vooral toe aan de slechte marktomstandigheden in de chemische sector. Vorig jaar februari verkocht het Rotterdamse Van Ommeren (dat met Pakhoed samengaat in Vopak) ruim de helft van zijn belang in de zeetankvaart aan Broström.