Turken willen Israelische hulp voor marinebasis

Israelische reddingswerkers worden in Turkije vooral ingezet voor het redden van militairen. Tegen de zin in van de Israeliërs zelf.

De commandanten van het grote Israelische militaire reddingsteam dat naar Turkije is gestuurd, zijn ontstemd over het besluit van de Turkse autoriteiten om de Israeliërs exclusief in te zetten bij het redden van Turks marinepersoneel dat in de marinebasis Golcük onder het puin ligt bedolven. Dat meldt vandaag de verslaggever van het blad Yediot Achronot die het Israelische reddingsteam begeleidt. De Israeliërs wilden geen onderscheid maken tussen militairen en burgers, maar gaven toe aan de Turkse druk om de reddingswerkzaamheden in de marinebasis te beginnen. Een afdeling van het Israelische reddingsteam heeft zich gisteren afgescheiden van de hoofdgroep en zoekt in twee kleinere Turkse vakantieplaatsen naar 14 Israeliërs onder de brokstukken van hun gehuurde flats.

Israel stuurt met spoed een groot militair veldhospitaal met begeleidende staf naar Turkije, dat honderd gewonden kan opnemen en is uitgerust met de modernste apparatuur. Ziekenhuizen in Israel hebben gezegd naar vermogen zwaargewonde Turken te willen opnemen. De bereidheid Turkije snel en op grote schaal hulp te bieden, wordt niet alleen ingegeven door humanitaire redenen, maar wordt ook gedicteerd door de militaire alliantie tussen beide landen.

Israel heeft veel ervaring bij het redden van onder puin bedolven mensen. Israelische reddingsteams waren actief in Armenië, Argentinië (na het opblazen van de Israelische ambassade in Buenos Aires) en in Kenia na de grote aanslag op de Amerikaanse ambassade in Nairobi. Met het oog op mogelijke aanslagen in Israel zijn deze militaire reddingsteams altijd in staat van paraatheid.