Trichet: voorstel compromis BNP en SG

Voorzitter Jean-Claude Trichet van de toezichthouder op het Franse bankwezen CECEI heeft de twee rivaliserende banken BNP (Banque Nationale de Paris) en SG (Société Générale) voorgesteld zelfstandig te blijven en elk een belang in elkaars instellingen te nemen. Het belang van BNP – die samengaat met Paribas – in SG zou groter moeten zijn dan dat van SG in BNP.

Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vandaag. Het compromisvoorstel van Trichet (tevens gouverneur van de centrale bank) om aan de nu al zes maanden durende bankenstrijd een einde te maken, houdt tevens in dat de twee partijen kunnen samenwerken in specifieke activiteiten. Maar de constructie zou de door BNP gewenste overname van SG om samen de grootste bank ter wereld gemeten in activa te vormen, uitsluiten.

The Wall Street Journal baseert het bericht op informatie van ,,een persoon die vertrouwd is met het voorstel van Trichet.''

De CECEI zou volgende week beslissen of BNP zijn verworven belang van 36,8 procent van de aandelen SG en 31,5 procent van het stemrecht mag behouden. Met dat pakket zou BNP de grootste aandeelhouder worden. Trichet, die druk overleg pleegt met beide partijen, wil nu dat BNP ,,ten minste een deel'' van dat belang behoudt.

BNP streeft nog steeds naar de grote fusie, maar SG houdt vol dat BNP er niet in is geslaagd om een meerderheid van de SG-aandeelhouders te winnen voor de vijandige overname. De details van Trichets voorstel zijn nog rudimentair en kunnen worden aangepast om zijn beoogde compromis mogelijk te maken. ,,Het idee erachter is dat beide partijen in staat worden gesteld gezichtsverlies te vermijden. Maar of het acceptabel is hangt af van het niveau van de preciese aandeelhoudersbelangen'', zegt een insider in de Amerikaanse krant. Gisteren heeft de directie van Paribas ingestemd met de overname door BNP.

Ook deed de Paribas-directie een beroep op de moederbank BNP om aandeelhouders die hun aandelen nog niet hadden verkocht aan te bieden dat zij deze zouden kunnen inruilen voor een belang in BNP.