Teleurstellende start Engeland bij EK hockey

Engeland is het Europees kampioenschap hockey voor vrouwen teleurstellend begonnen. In Keulen kwam de selectie van bondscoach Maggie Souyave gisteren in de openingswedstrijd van groep B niet verder dan 1-1 tegen Spanje, de ploeg van de Nederlandse bondscoach Marc Lammers. Lucia Lopez bracht Spanje na acht minuten aan de leiding met een rake strafcorner. Vijf minuten na rust bepaalde Lucilla Wright de eindstand op 1-1, eveneens uit een korte hoekslag. Afgelopen zaterdag verloor Spanje in Amstelveen nog een oefenduel tegen Nederland met 6-0.

In dezelfde groep ging Duitsland overtuigend van start. Het gastland liep in de middaguren Tsjechië met 7-0 onder de voet, onder meer door drie treffers van middenveldster Britta Becker. Oekraïne bezet na één speelronde de tweede plaats dankzij een benauwde zege op Ierland, 3-2. De nummers één en twee van elke groep plaatsen zich voor de halve finales van volgende week vrijdag. Twee dagen later volgt de finale.

Voor titelverdediger Nederland begon het toernooi vanmiddag met een duel tegen België. In groep A treft de ploeg van bondscoach Tom van 't Hek verder Litouwen (morgen), Frankrijk (zondag), Rusland (dinsdag) en Schotland (woensdag). Die laatste twee ploegen deelden gisteren de punten, 1-1. Minke Smabers voegde zich gisteren pas bij de Nederlandse selectie. De 20-jarige middenveldster van Laren zat dinsdag in de schoolbanken voor het VWO-herexamen wiskunde.

De winnaar van het toernooi in Keulen verzekert zich van deelname aan de Olympische Spelen, volgend jaar in Sydney. Als Engeland de Europese titel mocht winnen, dan is de kans groot dat de Engelse bond de organisatie van het olympisch kwalificatietoernooi, in maart volgend jaar in Milton Keynes, teruggeeft aan de internationale hockeyfederatie FIH. Nederland is in dat geval van plan de organisatie over te nemen van Engeland, zo liet André Bolhuis, voorzitter van de hockeybond, zaterdag weten tijdens het vierlandentoernooi in Amstelveen.