Speculatie over interventie in yen

De koers van de yen heeft vanmorgen de hoogste koers in zeven maanden ten opzichte van de dollar bereikt en daarmee nieuwe speculaties gevoed over een mogelijke interventie door de centrale banken van Japan en de Verenigde Staten.

De Japanse onderminister voor Financiën, belast met internationale zaken, Haruhiko Kuroda, suggereerde gisteren dat interventie mogelijk is. ,,Omdat de koers de huidige economische situatie moet weerspiegelen is een hogere koers in een te vroeg stadium niet in ons voordeel. We zijn bereid beslissende maatregelen te nemen, wanneer dan nodig is.'' Een te sterke yen zou het prille Japanse herstel kunnen remmen.

De koers van de yen stond vanmorgen op 111,30 voor een dollar, na een slot van 111,90 gisteren en 113,93 op dinsdag. De euro zakte ten opzichte van de yen naar een diepterecord van 117 yen.

De stijging van de yen volgde na commentaren deze week van de gouverneur van de Bank of Japan, Hayami, die waarschuwde dat Japanse bedrijven zelf het hoofd moeten bieden aan koersschommelingen en niet op de autoriteiten moeten rekenen om de volatiliteit weg te nemen. De uitlatingen werden geïnterpreteerd als onwil te inverveniëren. De nieuwe koersstijging heeft toch speculaties over interventies weer gevoed.

De kracht van de yen weerspiegeld volgens economen ook het ingezette herstel van de Japanse economie. ,,[Het] weerspeigelt het optimisme van investeerders'', aldus een bankier van Bank of Montreal in Japan.Begin augustus zinspeelde de Japanse minister van Financiën, Kiichi Miyazawa, op een gemeenschappelijk Japans-Amerikaanse actie om een eind te maken aan de voortdurende stijging van de yenkoers ten opzichte van de dollar. (AP, AFX)