Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Het laatste nieuws over de aardbeving in Turkije en de eerste massale demonstratie in Belgrado, sinds de beëindiging van de oorlog in Kosovo. Ned.1, 20.30-21.01u.

Nova. Aandacht voor de aardbeving in Turkije en de protestdemonstratie in Belgrado tegen president Milosevic. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Rugzakkers. Zie TV-vooraf. Ned.1, 18.27-18.57u.

Zembla: Over doodgaan en verder leven. Herhaling van de uitzending uit 1998 over de ethiek en praktijk van orgaandonatie, het verdelen van de transplantaties van organen en weefsels en de rol van het orgaancentrum Eurotransplant. Ned.3, 20.42-21.22u.

Het andere gezicht. In deze laatste aflevering over leugen en bedrog komt o.a. Charlotte Graham aan het woord die met haar bemiddelingsbureau voor gehuwden die vreemd willen gaan van `bedriegen' haar werk heeft gemaakt. Ook onderzoeksjournalist Graham Hargreaves kan niet zonder liegen en doet zich regelmatig als een ander voor. Ned.1, 21.01-21.25u.

Paradijzen op aarde. Slot van een serie natuurfilms portretteert South Georgia Island, een van de meest levendige delen van Antarctica. Deze witte wildernis is de thuishaven van zeeolifanten, albatrossen en gaat prat op de grootste pinguïnpopulatie ter wereld. Canvas, 21.20-22.20u.

Panorama: Het zwakke geslacht. Reportage over de Bende van de Amazones, vijf Franse vrouwen die in de Vaucluse banken beroofden en 2 miljoen frank (ca. ƒ672.000) buitmaken. Pas bij de achtste bank ging het mis, mede omdat de politie mannelijke daders zocht. VRT, 22.10-23.09u.

Kinder ohne Kindheit. Slot van een serie over kinderen die het slachtoffer zijn van hun omgeving gaat over Japanse kinderen die zeer strak en disciplinair worden opgevoed. Afl.: Japan – Versagen verboten. ZDF, 22.15-23.00u.

Inside story. Gesprekken met polygame mannen en vrouwen om de mysteries rond polygamie te ontrafelen. Afl.: Polygamy. BBC1, 22.30-23.20u.

Die ZDF-dokumentation. Het treinverkeer in Duitsland lijkt totaal ontwricht, met een toenemend aantal ongelukken en vertragingen. Volgens de Duitse spoorwegen is er echter niets aan de hand. Afl.: Chaos bei der Bahn. ZDF, 23.00-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

De 7 hoofdzonden. Eerste deel van een gesprek met de Belgische zanger Raymond van het Groenewoud. Canvas, 22.20-22.50u.

FILM

. Broadcast News (James L. Brooks, 1987, VS). Zie Film-vooraf. NET5, 20.30-22.50u., met reclame.

. Goodfellas (Martin Scorsese, 1990, VS). Naast de Godfather-saga een van de fijnste mafiafilms ooit gemaakt. Scorsese is op dreef in zijn verfilming van de jeugdherinneringen van Nicholas The Godfather Pileggi, zoals hij ze in `Wiseguy' neerschreef. Ray Liotta speelt de buitenstaander die niets liever wil dan opgenomen worden in de broederschap. Met Robert de Niro en Joe Pesci die voor zijn rol een Oscar in ontvangst mocht nemen. Veronica, 22.00-0.25u., met reclame.

Peggio di cosi si muore (Marcello Cesena, 1995, Italië/Frankrijk/Spanje). Mafiakomedie: niet aan geld komen dat niet van jou is. ZDF, 23.45-1.15u., nagesynchroniseerd.

. The Birds (Alfred Hitchcock, 1963, VS). Actrice Tippi Hedren was dit jaar op het Filmfestival Locarno waar de compleet gerestaureerde The Birds werd vertoond, voorafgegaan door screentest en trailers. Hedren vertelde hoe de opnamen met de vechtlustige vogels die een Californisch dorpje teisteren verliepen. Het was verbijsterend te horen hoe afschuwelijk de opnamen met de vogels verliepen. De vogels waren zo voorbereid op hun rol dat vaak de grimeur niet meer nodig was om schrammen en krassen te schminken. BBC1, 0.25-2.20u.

Viaggio con Anita /Voyage avec Anita (Mario Monicelli, 1978, It./Fr.). Onverwachte bijrol van Goldie Hawn als love interest van rijke playboy. ARD, 0.50-2.30u., nagesynchroniseerd.

Sons and Lovers (Jack Cardiff, 1960, GB). Verfilming van het gelijknamige boek van D.H. Lawrence speelt zich af in troosteloos mijnwerkersmilieu. De artistiekerige Paul zoekt naar een manier om elders zijn geluk te beproeven, maar zijn omstandigheden leunen zwaar op hem. ZDF, 1.15-2.55u., nagesynchroniseerd.

Alex (Megan Simpson, 1993, Aus./Nieuw Zeeland). Drama over zwemster Alex die op weg naar de top de nodige obstakels ontmoet. Morgen, ZDF, 9.20-11.00u., nagesynchroniseerd.

Schneeweisschen und Rosenrot (Siegfried Hartman, 1978, DDR). Vrije interpretatie van het beroemde sprookje van de gebroeders Grimm. Morgen, ARD, 10.25-11.30u.

. New York, New York (Martin Scorsese, 1977, VS). Buitenbeentje in Scorseses oeuvre, deze musical over de jaren veertig. Toch zitten er veel Scorsese-thema's in, zoals bijv. zijn fascinatie voor `the big apple'. Robert de Niro en Liza Minnelli spelen de hoofdrollen van saxofonist en zangeres die kunnen lachen, liefhebben en ruzieën als kat en hond. Scenario was geïnspireerd op The Man I Love. Morgen, RTL4, 12.05-15.10u., met reclame.

The Shaggy D.A. (Robert Stevenson, 1976, VS). Vervolg op de jeugdfilm The Shaggy Dog, waarin acteur Dean Jones in een hond verandert. Morgen, BBC2, 12.05-13.35u.

Two Weeks With Love (Roy Rowlands, 1950, VS). Musical met Debbie Reynolds. Morgen, ARD, 14.30-16.00u., nagesynchroniseerd.

Le coup du parapluie (Gérard Oury, 1980, Fr.). De dunne grens tussen fictie en werkelijkheid staat centraal in deze komedie. Acteur doet auditie voor een rol als crimineel, waarna een gangster hem inhuurt. ZDF, 14.30-16.00u., nagesynchroniseerd.