Selectie Musea

Van Wisselingh

Eigenlijk zou de tentoonstelling Kunst kennis en commercie, de kunsthandel Van Wisselingh niet in het Rijksmuseum, maar in de oude expositiezalen achter de statige gevel van Rokin 78-80 te zien moeten zijn. Het oorspronkelijke interieur is in grote trekken nog intact en is even sprekend voor de geschiedenis van Van Wisselingh als de in dit huis verhandelde schilderijen, aquarellen en prenten van o.a. Maris, Breitner, Witsen en buitenlanders als Corot, Courbet en Daumier. Deze handelswaar vormt het zwaartepunt van het eerste gedeelte van de expositie. Het tweede gedeelte is gewijd aan de toegepaste kunst die aan het einde van de negentiende eeuw een hoge vlucht nam. Nooit werden boekbanden, diploma-oorkondes en kalenderbladen eleganter versierd dan in deze tijd door ontwerpers als Th. Nieuwenhuis, G.W. Dijsselhof en Lion Cachet. Ook teksten, documenten, kasboeken, notitieblokjes, brieven en foto's vertellen, naast de kunstwerken, de geschiedenis van de vermaarde kunsthandel.

Kunst, kennis en commercie - de Kunsthandel Van Wisselingh tot 3 okt in het Rijksmuseum, Stadhouderskade, Amsterdam.

Johannes Bosboom

Een tentoonstelling van zo'n zestig werken die in Museum Rijswijk is ingericht, laat zien hoe ruim Johannes Bosboom (1817-1891) zijn specialisme opvatte: het schilderen van kerkgebouwen. Naast werk van tijdgenoten vormde de grote traditie van Hollandse architectuurschilderkunst een vanzelfsprekende inspiratiebron, zoals de interieurs van Emmanuel de Witte en vaak zijn zijn figuren gekleed in zeventiende-eeuwse kostuums. Bosbooms interieurs van deze gebouwen ontlenen hun grootste effect aan een subtiel spel van licht en kleur.

Johannes Bosboom; schilder van licht, schaduw en kleur t/m 29 aug in Museum Rijswijk, Herenstraat 67.

Kees Verwey

Een goed portret maak je samen: In de Haarlemse Verweyhal is een royale keuze uit de portretten in olieverf, aquarel of met houtskool die de schilder Kees Verwey (1900-1995) maakte, te zien. Verwey sprak altijd met de geportretteerde tijdens het schilderen. Wanneer het gesprek hem boeide, benaderde het portret dat hij maakte meer de werkelijkheid. `Sprekend' zeggen we dan. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van de schilder zien van een traditioneel-Hollandse scherpe penseelvoering via expressionistische uitbarstingen naar in mat gehouden kleurvlakken.

Portretten van Kees Verwey. Een goed portret maak je samen, t/m 5 sept. Ma t/m za 11-17u, zo 12-17u. Verweyhal, Grote Markt, Haarlem.

En verder

Melle, schilderijen, tekeningen, grafiek. T/m 3 okt in Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats, Hoofdweg 76, Eelde. Di t/m zo 11-17u.

150 jaar Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam; een reeks beeldbepalende verzamelaars T/m 29 aug. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; Kunst op koper, twee eeuwen meesterwerken op koperplaat t/m 22 aug. Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag; Face to face. Focus op oude en nieuwe portretkunst t/m 5 sept. Het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden; Piek, pop en poen, geld in het Nederlandse spraakgebruik t/m 31 dec in Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31, Het is gebeurd met de gulden! t/m 13 febr in Het Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden; Alledaags Rotterdam t/m 2 jan in het Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31.