Selectie Films

Analyze This

Robert De Niro speelt een mafiabaas met angstaanvallen die in analyse gaat bij een psychiater in een komedie van Harald Ramis die de vloer aanveegt met elke grondregel van de psychoanalyse. De Niro weet de platte grappen meesterlijk te brengen. In 15 theaters.

Happiness

Vijf overlappende liefdesverhalen over twaalf hoofdpersonen, onder wie een hijger, een romantica en een pedofiele therapeut, in de treurige ambiance van New Jersey en Florida. De klinische blik van regisseur Todd Solondz biedt de kijkers weinig troost, maar wie eerlijk is, herkent de angst en de wanhoop die vaak aan leugenachtigheid en agressie ten grondlag liggen. In 8 theaters.

Pleasantville

Plezierige fantasie over twee Amerikaanse tieners uit de jaren negentig die op magische wijze in een Amerikaanse sitcom uit de jaren vijftig terechtkomen. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat de zoete, zwart-witte wereld van Pleasantville langzaam in kleur verandert – en even zoet blijft. Amsterdam: Cinecenter. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Cinemariënburg.

Regeneration

In het Schotse militaire hospitaal Craiglockart krijgt psychiater William Rivers in 1917 zowel de war poets Siegfried Sassoon en Wilfred Owen als de op het slagveld stom geworden arbeiderszoon Billy Prior onder behandeling. Zorgvuldige bewerking van Pat Barkers gelijknamige roman, het eerste deel van de trilogie The Ghost Road, door Gillies MacKinnon. Amsterdam: Desmet.

The Thomas Crown Affair

Remake van lichtgewichtamusement uit 1968 met Rene Russo en Pierce Brosnan, die een Monet steelt uit het Metropolitan Museum in New York. Regisseur McTiernan legt onder de aantrekkelijke en opwindende buitenkant een andere, psychologisch interessante laag. In 50 theaters.

En verder

De Appel Eindhoven: Plaza Futura; Elizabeth Dordrecht: Cinode. Groningen: Poelestraat; eXistenZ Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso, Kriterion/Studio K. Groningen: Camera. Leiden: Trianon. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: City/Movies. Wageningen: Molenstraattheater; Festen in meer dan 10 theaters; Hideous Kinky Amsterdam: Cinecenter. Den Haag: Metropole, Babylon. Groningen: Camera. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: City/Movies; La vie rêvée des Anges Maastricht: Lumière; Les Parapluies de Cherbourg Amsterdam: Filmmuseum. Utrecht: 't Hoogt. Lola Rennt Den Haag: Haags Filmhuis. Leiden: Kijkhuis Leiden; Nettoyage à sec Den Haag: Babylon; Shakespeare in love Amsterdam: De Uitkijk. Nijmegen: Cinemariënburg.