Russische penoze waste miljarden dollars wit

Russische criminelen hebben miljarden zwart verdiende dollars naar de Bank of New York overgemaakt in de grootste witwasoperatie die tot nu toe in de Verenigde Staten is ontdekt, schrijft de New York Times vandaag. ,,Wat we hier onder handen hebben is de penetratie van een van de grootste Amerikaanse ondernemingen in de Russische georganiseerde misdaad'', zegt een Amerikaanse onderzoeker van de affaire, die in de krant niet met name genoemd wil worden. Van oktober vorig jaar tot maart 1999 is bijna 4,2 miljard dollar in zo'n 10.000 transacties overgemaakt naar een rekening van de bank in New York, ondekten de rechercheurs.

In totaal werd naar schatting ongeveer 10 miljard dollar overgeheveld naar de Bank of New York en naar rekeningen van bedrijven. Het onderzoek is volgens de rechercheurs nog in het beginstadium. Ze hebben nog geen precies inzicht in de omvang en alle bestemmingen van het witgewassen geld. Informatie is verkregen van de Britse geheime dienst en de Bank of New York die rekeningen had op naam van Semyon Yukovich Mogilevich, die ervan wordt verdacht een van de grote leiders van de Russische onderwereld te zijn.

Ook de CIA en diverse Europese geheime diensten hebben de activiteiten van Mogilevich (53 jaar) gevolgd. Hij zou volgens de Britse geheime dienst een vermogen van bijna 100 miljoen dollar bezitten. Maar er zijn volgens een communiqué van de Bank of New York nog geen beschuldigingen van malversatie tegen de Rus ingebracht. De bank voegt daaraan toe nauw samen te werken met de Amerikaanse autoriteiten ,,in een vertrouwelijk onderzoek naar het gebruik van de bancaire faciliteiten ''. (AFP)