Mogelijk fusie grote Japanse banken

Drie grote Japanse banken, IBJ, Dai-Ichi Kangyo en Fuji Bank, overwegen nauw te gaan samenwerken. Welke vorm die samenwerking krijgt, is nog niet duidelijk, zo liet een woordvoerder van IBJ vanmorgen weten. Als de drie besluiten te fuseren, ontstaat de grootste bank ter wereld.

Enkele media in Japan meldden dat de drie banken eind deze maand hun samenwerking officieel bekend zullen maken, maar de woordvoerder van IBJ wilde daar niet op ingaan. Een fusie levert een bankcombinatie op met een balanstotaal van 140 biljoen yen (2,6 biljoen gulden).

Die combinatie is groter dan de grootste bank van dit moment, Deutsche Bank. Ook als de fusie van drie banken in Frankrijk (SG, Paribas en BNP) zou doorgaan, zou de Japanse combinatie nog de grootste ter wereld zijn.

De samenwerkingsplannen van de drie Japanse banken komen op een moment dat het Japanse bankwezen met grote concurrentie wordt geconfronteerd, zowel uit het binnen- als uit het butenland. De drie horen bij de vijftien grootste instellingen van Japan die in maart van de overheid een financiële injectie kregen.

Die steun is bedoeld om een einde te maken aan de problemen die zijn veroorzaakt door het enorme bedrag aan niet meer te innen kredieten.

De effectenbeurs van Tokio kreeg een stevige zet in de goede richting door de plannen. De Nikkei-index ging er 300 punten door omhoog. (Reuters)